Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 December 2013

Epicatechine herstelt lichaamseigen ontstekingsremmer

Door: Reina

Cacao

Een flavonoïde uit cacao, epicatechine, kan de werking van de lichaamseigen ontstekingsremmer cortisol herstellen. Dat stelt onderzoeker Erik Ruijters van het Maastricht UMC+. De bevindingen zijn gepubliceerd in Pharmalogical Research.

Bij veel chronische ontstekingsziektes als COPD, reumatoïde artritis en chronische darmontsteking is de functie van cortisol aangetast. Dit wordt veroorzaakt door het ophopen van oxidanten. Cacao is rijk aan flavonoïden, waaronder epicatechine, die werken als antioxidant. Ruijters toont met zijn celonderzoek voor het eerst aan hoe een flavonoïde als antioxidant de natuurlijke werking van cortisol kan herstellen en dus ontstekkingsremmend werkt.

Epicatechine herstelt niet alleen de werking van cortisol, maar heeft mogelijk ook een positief effect op de toediening van medicijnen, die bijvoorbeeld COPD-patiënten krijgen. Veel patiënten met een chronische ontstekingsziekte krijgen vaak medicijnen met cortisol als werkzame stof toegediend (corticosteroïden). Deze blijken echter in de praktijk niet altijd even effectief te zijn. Volgens Ruijters kan het stofje uit cacao dan uitkomst bieden: ‘In theorie kan een middel op basis van epicatechine, en andere flavonoïden, de werking van deze geneesmiddelen weer herstellen. Het is in de toekomst dus niet ondenkbaar dat beiden tegelijkertijd worden voorgeschreven. Het is zelfs mogelijk dat enkel de toediening van flavonoïden zelf al voldoende is om een ontsteking af te remmen.

Bron: Maastricht UMC+


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten