Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 December 2010

Energiedranken niet geschikt voor sporters

Door: Karine

Sporter met sportdrank

Uit een literatuuronderzoek naar de ingrediënten, werking en veiligheid van energiedranken blijkt dat deze niet geschikt zijn voor sporters. Energiedranken bevatten veel suiker, meer dan in reguliere sportdranken. Daarnaast bevatten ze ingrediënten als cafeïne, taurine en ginseng. Langdurig gebruik van energiedranken, zoals Red Bull, kan het cardio-vasculair systeem aantasten, aldus de auteurs in Mayo Clinic Proceedings. Bovendien is de veiligheid op de lange termijn niet aangetoond.

In een Amerikaans onderzoek blijkt dat 32% van jonge atleten regelmatig energiedranken gebruikt. Soms gebeurt dit op aanraden van hun coaches. Maar alleen van cafeïne  is aangetoond dat het de sportprestaties kan verbeteren, hoewel het effect en de optimale dosering van persoon tot persoon verschilt. Van andere ingrediënten in energiedranken, zoals taurine, guarana en ginseng is de werking nooit wetenschappelijk bewezen, aldus een review.

Bron: New York Times


daisy van der put, , 04 January 2011:
deze dranken zijn in verschillende situaties wel geschikt voor sporters, je hebt onderscheid in hypotoon,isotoon en hypertoon. deze laatse staat voor de energiedranken en hier zit meer energie in als de eerst genoemde 2 dranken.Hoeveel mensen die NIET sporten gebruiken die dranken als gewoon tussendoor..? dit is pas ongeschikt!
groeten dietiste(docent sport en voeding)

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten