Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 October 2014

Energiedranken mogelijk ongezond

Door: Reina

Energiedranken mogelijk ongezond

De toenemende consumptie van energiedranken is mogelijk slecht voor de gezondheid, vooral bij jonge mensen. Dat blijkt uit een Europese literatuurstudie gepubliceerd in Frontiers in Public Health. De onderzoekers stellen dat meerdere studies ongunstige effecten op de gezondheid aantonen.

De negatieve gezondheidseffecten zijn primair te wijten aan de grote hoeveelheden cafeïne in de dranken. Energiedranken kunnen in korte tijd in grote hoeveelheden worden gedronken, waardoor de kans bestaat op cafeïnevergiftiging. Symptomen hiervan zijn onder andere hypertensie, misselijkheid, braken en metabole acidose. Daarnaast komt steeds meer bewijs dat energiedranken in combinatie met alcohol schadelijk zijn voor de gezondheid. Waarschijnlijk onderdrukken energiedranken tijdelijk de effecten van alcohol, waardoor men pas laat beseft dronken te zijn.

De auteurs adviseren in Europa net als in de Verenigde Staten en Australië een meta-analyse uit te voeren naar het aantal meldingen na overmatig gebruik van energiedranken. Ook bevelen ze aan voor energiedranken een bovengrens te hanteren voor de hoeveelheid cafeïne per portie. En een leeftijdsindicatie op het etiket in te voeren, want er is voldoende bewijs dat energiedranken schadelijk zijn voor kinderen. Ook adviseren ze artsen te trainen in het herkennen van symptomen na overmatig gebruik.

Bron: Frontiers


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten