Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 February 2011

Eiwitrijk dieet niet beter dan koolhydraatrijk dieet bij diabetes

Door: Angela

brood en melk

Een eiwitrijk dieet is niet beter of slechter dan een koolhydraatrijk dieet voor mensen met diabetes type 2 die willen afvallen. Beide diëten resulteren in een vergelijkbaar gewichtsverlies en daling in het HbA1c. Dit blijkt uit Australisch onderzoek gepubliceerd in Diabetologia. Uit sommige eerdere kortdurende studies kwamen wel aanwijzingen voor een gunstig effect van een eiwitrijk dieet op de glycemische controle.

Aan het onderzoek deden 99 mensen mee met diabetes type 2 en een BMI tussen 27 en 40. De ene helft volgde een eiwitrijk dieet (30 energie%) met veel mager vlees, kip en vis. De andere helft volgde een koolhydratenrijk dieet (55 energie%) met veel volkoren graanproducten, groenten en fruit. Beide diëten bevatten 30 energie% vet. Na een jaar bleek het gewichtsverlies en de daling in het HbA1c tussen beide groepen vergelijkbaar te zijn.

De onderzoekers vonden wel aanwijzingen, maar geen hard bewijs, dat het eiwitdieet ervoor zorgde dat de bloeddruk daalde en dat de deelnemers minder insuline en bloedglucoseverlagende medicijnen nodig hadden. Verder hadden beide diëten geen invloed op de nierfunctie.

Bron: Diabetesfonds


anne s, , 01 March 2011:
Hoelang een dieet volgehouden wordt, hangt gedeeltelijk af van hoe goed wij ons werk doen toch? Wat betreft de bloeddruk heb je wel een goed punt, het lijkt mij inderdaad eerder de verhouding kalium, natrium dan de hoeveelheid eiwit.
Charles van Bebber, , 01 March 2011:
1. Hoe lang houden de deelnemers een afwijkend dieet vol?
2. Vermeende effect op bloeddruk door koolhydraatbeperking of mogelijke vermindering van natrium versus verruiming van kaliuminname??
karine hoenderdos, , 24 February 2011:
@Saskia: het onderzoek duurde een jaar, best lang dus voor onderzoeksbegrippen.
saskia meijer, , 19 February 2011:
Geen invloed op de nierfunctie: hoe lang is dit onderzoek volgehouden?
Saskia
Ieneke Fonck, , 15 February 2011:
Aanwijzingen voor dalende bloeddruk, minder insuline en medicatie is toch heel positief, lijkt me. Minder insuline betekent ook dat gewichtsverlies en behoud daarvan eenvoudiger is.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten