Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 March 2011

Eiwitrijk dieet vergroot kans diabetes

Door: Angela

vlees

Een verhoging van de eiwitinname met 10 gram per dag vergroot de kans op diabetes met 16%. En het vervangen van 5 energie% uit vetten of koolhydraten door eiwitten vergroot de kans op diabetes met 30%. Dat blijkt uit onderzoek van voedingswetenschapper Ivonne Sluijs van het UMC Utrecht. Zij promoveert 31 maart.

Over de rol van eiwitten bij het ontstaan van diabetes is nog weinig bekend. Sluijs analyseerde Nederlandse gegevens uit de grootschalige Europese EPIC-studie. Die bevat informatie over leefstijl en gezondheid van ruim 38.000 mensen die gedurende 10 jaar gevolgd zijn. In die periode kregen meer dan 900 deelnemers diabetes.

Bron: UMC Utrecht


Chi Chiu, , 24 March 2011:
Angela, het voedingscentrum is terecht kritisch over de relatie die gelegd wordt tussen dit onderzoek en het dr. Frank dieet, maar ze beamen de ongecorrigeerde conclusie dat een hoger eiwit gehalte een risicofactor is voor diabetes.

Ze zijn niet kritisch over de conclusie van deze publicatie, maar laten iedereen weten dat de gestelde 0,8g per kg lichaamsgewicht geen risico loopt. Daarmee suggereren ze dat meer het risico op diabetes verhoogt. Op basis van deze publicatie kan deze conclusie niet getrokken worden.
Angela Severs, , 24 March 2011:
Het Voedingscentrum is ook kritisch over het onderzoek. Zie http://www.voedingscentrum.nl/nl/voedingscentrum/nieuws/dierlijke-eiwitten.aspx
Chi Chiu, , 24 March 2011:
Correlatie is nog geen causaliteit, maar in dit geval is er niet eens sprake van een correlatie. De correlatie verdwijnt namelijk als deze gecorrigeerd zijn (lees het onderzoek en NIET de samenvatting). Dit is een belangrijke boodschap, omdat we beslissingen moeten nemen op basis van feiten.

Chi L. Chiu van Chivo, kenniscentrum vitaliteit en leefstijl

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten