Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 March 2016

Eigen profielpagina voor iedere patiënt

Door: Reina

Eigen profielpagina voor iedere patiënt

Over een paar jaar heeft iedere Nederlander een eigen (afgeschermde) profielpagina op het internet, met daarin zijn medische gegevens. Een brede coalitie in de zorg, waaronder de koepels van huisartsen, ziekenhuizen, apothekers, zorgverzekeraars, patiënten en de overheid gaat dit mogelijk maken. Patiëntenfederatie NPCF coördineert dit programma "Meer regie over gezondheid".

Zelfregie en sturing

Mensen willen tegenwoordig meer regie over hun eigen gezondheid en willen sturing geven aan de zorg. Daarvoor is inzicht in eigen gezondheidsgegevens essentieel. Mensen zien dan zelf hoe hun gezondheid zich ontwikkelt en ze hoeven niet bij elke behandelaar opnieuw hun hele medische verleden te vertellen. Op de profielpagina moet men gemakkelijk online zijn eigen gezondheidsinformatie kunnen verzamelen. Mensen moeten ook zelf informatie kunnen toevoegen en zelf kunnen bepalen met wie zij deze informatie delen. Dat kan straks allemaal op een toegankelijke online omgeving, van en voor de patiënt zelf. In het profiel kan iemand dan ook als in een dagboek schrijven wat hij gedaan heeft en hoe hij zich voelt. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor een volgende doktersbezoek. Informatie uit andere bronnen moet aan de profielpagina gekoppeld kunnen worden.

Komend jaar

In 2016 wordt uitgewerkt welke afspraken, standaarden en basiseisen er nodig zijn voor het gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar uitwisselen van gezondheidsinformatie. Ook wordt in kaart gebracht welke mogelijkheden er zijn om de ontwikkeling en het gebruik van online gezondheidsomgevingen te financieren en welke functies er minimaal nodig zijn om eigen gegevens in te zien en te delen.

Bron: NPCF


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten