Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 May 2016

Eigen moedermelk het beste voor prematuren

Door: Reina

Eigen moedermelk het beste voor prematuren

Kinderen met een zeer laag geboortegewicht kunnen het beste worden gevoed met eigen moedermelk. Ze hebben dan een veel kleinere kans op ernstige infecties en overlijden dan de kinderen die zuigelingenvoeding of donormelk krijgen. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Eigen moedermelk vaak niet mogelijk

Ongeveer 10% van de baby's wordt te vroeg geboren (voor 37 weken) en ongeveer 15% daarvan heeft een extreem laag geboortegewicht (<1500 gram). Deze premature baby’s lopen een verhoogd risico op sepsis, meningitis, NEC en overlijden. De moeders van deze premature baby's kunnen echter direct na de geboorte vaak niet genoeg moedermelk produceren, waardoor zij zijn aangewezen op donormelk of kunstmelk.

Geen verschil donormelk en zuigelingenvoeding

De onderzoekers zagen geen verschillen in het risico op dodelijke infecties, NEC of overlijden in de eerste 10 dagen tussen de prematuren die donormelk of kunstmelk kregen. Ze tekenen hierbij wel aan dat de onderzoeksperiode van 10 dagen kort was. Ook merken zij op dat de donormelk wordt gepasteuriseerd en ingevroren voor gebruik later. Hierdoor neemt de kwaliteit van de donormelk af.

Moedermelkbank

De onderzoekers stellen dat eigen onbewerkte moedermelk het beste is voor deze te vroeg geboren baby's. Waarschijnlijk heeft langer gebruik van donormelk wel voordelen, niet alleen op infecties maar ook op IQ. Daarom blijft men in het VUmc donormelk uit de Nederlandse Moedermelkbank beschikbaar stellen voor deze zeer kwetsbare groep kinderen.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten