Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 November 2016

Eieren verhogen risico op hart- en vaatziekten niet

Door: Karine

Elke dag een ei?

‘Kan ik elke dag een ei eten en is dat niet slecht voor mijn cholesterol?’. Dat is 1 van de meest gestelde vragen aan de diëtist. Goed nieuws: het eten van eieren verhoogt het risico op hart- en vaatziekten niet. Dat blijkt uit een meta-analyse, gepubliceerd in Journal of the American College of Nutrition. In de analyse zijn cohortstudies meegenomen die eierconsumptie koppelen aan het risico op een beroerte of coronaire hartziekten.

Elke dag een ei

Een consumptie van 1 ei per dag ging gepaard met 12% minder kans op een beroerte vergeleken met een consumptie van minder dan 2 eieren per week. Er was geen effect op het ontstaan van coronaire hartziekten. De onderzoekers concluderen dat consumptieniveaus tot 1 ei per dag de kans op een beroerte verkleinen.

Cholesterol

Vroeger werden eieren afgeraden vanwege een verhoging van het LDL-cholesterolgehalte. Uit deze meta-analyse blijkt echter geen relatie met het risico op hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat eventuele negatieve effecten van eieren op het LDL-cholesterolgehalte teniet worden gedaan door positieve effecten van eieren. Zo verhogen eieren ook het HDL-cholesterolgehalte. Eieren zijn relatief goedkope, nutriëntrijke, onbewerkte voedingsmiddelen en een waardevolle bron van eiwitten, essentiële vetzuren, antioxidanten, vitamines en mineralen, aldus de onderzoekers.  

Bron: Journal of the American College of Nutrition


Patrick Somai, Orthomoleculair diëtist, 22 November 2016:
Hm, twee kanttekeningen bij het onderzoek:

-er wordt geen melding gemaakt van de cholesterolbeperking in de nieuwe Amerikaanse voedingsrichtlijnen. Er wordt wel gerefereerd aan de adviescommissie (DGAC). Die is een maand voordat dit artikel ingediend werd aangeklaagd door een collectief van 12.000 artsen. De zaak zal gedetailleerd ingaan op de banden tussen de voedingsindustrie en de DAGC...zie de volgende link: http://www.pcrm.org/USDA

-de gedeeltelijke sponsoring door de 'Egg Nutrition Center' baart me zorgen.

Desalniettemin is de conclusie van de meta-analyse duidelijk en lovenswaardig!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten