Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 January 2015

EFSA: 400 mg cafeïne per dag is veilig

Door: Angela

400 mg cafeïne per dag is veilig

Voor volwassenen is een hoeveelheid van 400 mg cafeïne per dag veilig en voor zwangere vrouwen 200 mg per dag. Dit stelt EFSA in een concept Scientific Opinion, waar tot 15 maart 2015 commentaar op geleverd kan worden. Een hoeveelheid van 400 mg cafeïne komt ongeveer overeen met 5 koppen koffie.

Voor kinderen tot 18 jaar houdt EFSA een veilige inname aan van 3 mg per kg lichaamsgewicht. Wel stelt EFSA dat bij sommige mensen het inslapen langer kan duren bij een eenmalige dosering van 100 mg voor volwassenen. Dat geldt zeker als de cafeïne vlak voor het slapen wordt ingenomen. Bij kinderen kan dit effect optreden bij een dosering van 1,5 mg per kg lichaamsgewicht. Volgens EFSA is er geen sprake van nadelige interacties tussen cafeïne en andere ingrediënten van energiedranken als taurine. Ook met alcohol is er geen nadelige interactie.

In Nederland krijgt bijna 18% van de volwassenen meer dan 400 mg cafeïne per dag binnen. Koffie is met 70% de belangrijkste bron, gevolgd door thee met ruim 20%. Van de Nederlandse jongeren tussen 10 en 18 jaar krijgt 5 tot 10% meer cafeïne per dag binnen dan 3 mg per kg lichaamsgewicht. Nederland is met dit percentage koploper in Europa. Energiedranken dragen voor 8% bij aan de cafeïne-inname van jongeren in Nederland. Thee is de belangrijkste bron, gevolgd door cola.

Van de Nederlandse kinderen tussen 3 en 10 jaar krijgt zo’n 5 tot 6% meer binnen dan de veilige bovengrens van EFSA. Opvallend genoeg krijgt ook 6% van de Nederlandse peuters tussen 1 en 3 jaar meer dan 3 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht binnen. Thee is bij kinderen en peuters de belangrijkste bron van cafeïne. De inname bij zwangere vrouwen is niet bekend.

Bron: EFSA


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten