Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 December 2011

Effectiviteit aanpak ondervoeding bij ouderen onduidelijk

Door: Reina

Man in verzorgingshuis

Er is beter onderzoek nodig om de aanpak van ondervoeding te onderbouwen. Dat is de conclusie van de Gezondheidsraad in zijn advies “Ondervoeding bij ouderen”.

In de praktijk worden diverse methoden gebruikt om ondervoeding te meten. Maar de gouden standaard ontbreekt, waardoor er mogelijk overschatting is van het probleem ondervoeding. Verder is het de vraag of er een oorzakelijk verband is tussen ondervoeding en bijvoorbeeld sterfterisico. Ook over de effectiviteit van voedingsinterventies bij ouderen is nog veel onduidelijk, aldus de Gezondheidsraad. Mogelijk knapt niet iedere oudere op door bijvoeding, maar geeft vooral de medische behandeling van de onderliggende ziekte de doorslag. Voor wie voedingstherapie geschikt is, is volgens de Gezondheidsraad niet bekend.

De huidige aanpak bij ondervoede ouderen is altijd gericht op voedingsinterventie. Volgens de Gezondheidsraad is het dus nog maar de vraag of dat klopt. Er is gedegen wetenschappelijk onderzoek nodig om inzicht te krijgen in de omvang van het probleem en de meest effectieve aanpak van ondervoeding.

Bron: Gezondheidsraad


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten