Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 November 2017

Nieuwe effectieve behandelstrategie bij ziekte van Crohn

Door: Marjolein

Ziekte van Crohn

Internationaal samenwerkende artsen hebben een nieuwe behandelstrategie ontwikkeld voor de ziekte van Crohn. Bij deze zogenoemde treat-to-target-behandeling krijgen mensen niet alleen intensieve behandeling op het moment dat er klachten zijn, maar ook in de klachtenvrije periodes. Deze aanpak blijkt beter te werken dan de standaardzorg die mensen met de ziekte van Crohn nu ontvangen.

Treat-to-target of standaardzorg
Aan het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, namen 74 ziekenhuizen uit 22 landen deel. In totaal werden 224 mensen met de ziekte van Crohn verdeeld over 2 groepen; de ene groep ontving de standaard behandeling en de andere groep de experimentele treat-to-targetbehandeling. De medicijnen die in beide groepen werden gebruikt waren hetzelfde, alleen de strategie verschilde. In de standaardbehandeling kregen mensen medicijnen aan de hand van hun klinische symptomen. Bij de treat-to-targetstrategie kregen mensen daarnaast ook individueel afgestemde medicatie in de periodes dat ze weinig klachten hadden, gebaseerd op ontstekingsparameters in het bloed en de stoelgang.

Beter voor de patiënt en voor de gezondheidszorg
'De therapie wordt bij treat-to-target altijd bijgestuurd, zelfs wanneer de patiënt klachtenvrij is. De resultaten tonen aan dat na een jaar behandeling de patiënten in de treat-to-targetgroep het opvallend beter doen dan patiënten die de standaardbehandeling kregen', vertelt onderzoeker Peter Bossuyt van de Inflammatory Bowel Disease-kliniek van het Belgische Imeldaziekenhuis. 'De resultaten zijn niet alleen beter voor de patiënt, maar ook voor de gezondheidszorg omdat de kosten globaal lager liggen bij de patiënten in de treat-to-targetgroep.'

Bron: VRT


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten