Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 February 2015

Effectieve bestrijding ondervoeding blijft lastig

Door: Reina

Effectieve bestrijding ondervoeding blijft lastig

De screening op ondervoeding bij ziekenhuisopname is sinds 2007 sterk verbeterd, maar effectieve behandeling blijkt lastig. Dit concludeert Eva Leistra in haar proefschrift waarop zij op 5 maart promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Leistra onderzocht de succes- en faalfactoren van screening en behandeling van ondervoeding in het ziekenhuis. Ondervoeding is sinds 2007 een van prestatie-indicatoren van de Inspectie van Gezondheidszorg (IGZ). In dat jaar werden 51% van de patiënten bij opname gescreend. In 2012 was dat percentage toegenomen tot 80%Van de bij opname gescreende patiënten is zo’n 15% ondervoed.

Effectieve behandeling van ondervoeding tijdens de ziekenhuisopname blijkt echter lastig. Slechts 28% van de ondervoede patiënten krijgt op de vierde opnamedag voldoende eiwit met de voeding binnen en 39% krijgt voldoende energie. Ook jongere patiënten en patiënten met een hogere BMI blijken minder vaak hun voedingsdoelen te halen. Dit komt mogelijk doordat de aandacht van verzorgenden vooral uitgaat naar de patiënten die "dun" ogen en naar de kwetsbare oudere groep. Leistra benadrukt met klem dat verzorgenden zich bewust moeten worden hoe belangrijk goede voedingszorg voor alle patiënten is. Ook belangrijk is goede multidisciplinaire samenwerking en logistiek op de werkvloer.

Het ondervoedingsprobleem ontstaat vaak al vóór ziekenhuisopname. In een studie onder ruim 2.200 patiënten toont Leistra aan dat gemiddeld 5-6% van de patiënten die de polikliniek bezoekt, ondervoed is. Dit betreft op jaarbasis enkele honderdduizenden patiënten in Nederland. Slechts bij 1 op de 6 ondervoede patiënten die de polikliniek bezochten werd de diëtist ingeschakeld voor een behandeling. Inmiddels heeft de IGZ voor een aantal hoog-risico poliklinieken een prestatie-indicator voor de screening op ondervoeding ingevoerd.

Bron: VU


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten