Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 February 2014

Eetstoornis vergroot de kans op diabetes

Door: Karine

eetstoornis

Mensen met een eetstoornis hebben een ruim 2 keer verhoogd risico om later diabetes type 2 te krijgen. Dat concludeert prof. Peter de Jonge van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) uit een mondiaal onderzoek naar het verband tussen diabetes en psychische stoornissen.

De Jonge is een van de initiatiefnemers van de studie, waaraan ruim 50.000 deelnemers uit 19 landen meewerkten, waaronder 2.580 diabetespatiënten.

Bij deelnemers met boulimia bleek het risico op diabetes 2,1 keer verhoogd, bij mensen die lijden aan vreetbuien was dat 2,6 keer. Het risico neemt ook toe bij depressie (1,6 keer verhoogd risico) en bij de periodieke explosieve stoornis, waarbij extreme woedeaanvallen voorkomen (1,3 keer).

De Jonge: ‘Het fascinerende aan de resultaten vind ik dat ze mogelijk een patroon blootleggen dat tot diabetes leidt. Misschien is een die periode waarin een kind geregeld in woede uitbarst en van alles stuk gooit wel een gevolg van een verstoring in zijn glucosesysteem, en daarmee een fysieke voorbode van de depressie die later komt. En van de diabetes die nóg weer later wordt vastgesteld. Om deze theorie te toetsen is nog vervolgonderzoek nodig, maar als het klopt kun je kinderen met een verhoogd risico vroegtijdig opsporen en proberen diabetes te voorkomen.’

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Diabetologia, het tijdschrift van de European Association for the Study of Diabetes.

Bron: UMCG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten