Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 July 2017

‘Eetproblemen kun je prima afleren’

Door: Angela

‘Eetproblemen kun je prima afleren’

Obesitas is een gedragsprobleem; vooral morbide obesitas kan als eetstoornis gezien worden. Eetgedrag is aangeleerd en is dus ook weer af te leren. Dat stelde prof. dr. Anita Jansen onlangs in het NRC. Deze hoogleraar experimentele klinische psychologie aan Universiteit Maastricht is op 8 juni benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).

Zin om te eten afleren

Volgens Jansen zijn eetproblemen met de juiste therapie te bestrijden. Door mensen met obesitas eten te laten vasthouden en eraan te laten ruiken, zonder het op te eten, neemt na verloop van tijd de zin om te eten af. De relatie tussen het zien van eten en de beloning van eten wordt weggenomen. Het is wel een kwestie van blijven oefenen, net als na stoppen met roken, aldus Jansen.

Anorexia

Jansen denkt dat mensen met anorexia zichzelf de zin om te eten hebben afgeleerd. Bij anorexia zou dus precies de tegenovergestelde therapie ontwikkeld moeten worden: mensen weer leren eten door ze te laten ervaren dat eten belonend is.

Bron: NRC


andrea van vuuren, dietist, 06 July 2017:
Bekijk ook deze eens; geniaal!
https://www.youtube.com/watch?v=ciOCiYBIvDo
Monique Kerstholt, Diëtist, 04 July 2017:
Alsof anorexia iets te maken heeft met 'geen zin in eten' .........
Sylvia Bosma, dietist, 04 July 2017:
Oude wijn in nieuwe zakken? Oftewel: niets nieuws onder de zon: jaaaaren geleden publiceerde Anita Jansen al over "cue exposure".

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten