Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 December 2010

Eetpatroon bepaalt kans op diabetes

Door: Karine

Fastfood en gezonde maaltijd

Mensen met overgewicht en een ongezond eetpatroon hebben meer kans op diabetes dan mensen met overgewicht en een gezond eetpatroon. Die conclusie trekt Florianne Bauer (UMC Utrecht) uit het eetgedrag en de gezondheid van 20.000 Nederlanders. Zij promoveert op 16 december aan de Universiteit Utrecht.

Via vragenlijsten analyseerde Bauer het eetgedrag van ruim 20.000 Nederlanders met overgewicht (een BMI van 25 of meer). Op basis hiervan maakte ze 2 eetpatronen. Het ene bestaat uit voornamelijk vis, wijn, rauwe groenten en kip; en het andere bestaat uit voornamelijk friet, snacks en frisdrank. De vragenlijsten zijn halverwege de jaren 90 afgenomen en gedurende de 10 jaar erna volgden onderzoekers de gezondheid van de deelnemers. In totaal kregen 831 personen uit de onderzoeksgroep diabetes.

De personen met overgewicht en het eetpatroon met friet, snacks en frisdrank blijken op meer fronten ongezond te leven: ze roken vaker en bewegen minder. Zij  hebben een grotere kans op diabetes type 2 dan de groep met het gezondere eetpatroon, ondanks dat beide groepen kampen met overgewicht. Het betekent dat het eetpatroon, los van te dik zijn, een risicofactor vormt voor het ontstaan van diabetes. En dat geldt ook voor het gebrek aan beweging. Conclusie: bij de preventie van diabetes moet er niet alleen aandacht zijn voor het lichaamsgewicht, maar ook voor het eetpatroon en voldoende beweging.

De gegevens zijn afkomstig van het EPIC-NL-cohort. Onderzoekers onder leiding van het UMC Utrecht en het RIVM volgen daarin bijna ruim 40.000 Nederlanders om leefstijlfactoren op te sporen die de kans op ziekte vergroten.

Bron: Universiteit Utrecht


Elly ,, , 21 December 2010:
Angela,

Volgens mij gaat het er niet om welke van de 2 beter/slechter is. Overgewicht is ongezond en slecht eten ook. Maar overgewicht en ongezond eten verhoogt de kans op bijv. diabetes. Maar ook slanke mensen met een slecht eet- en beweegpatroon lopen risico op bepaalde ziektes.
Angela Severs, , 17 December 2010:
wat is nu beter:
overgewicht in combinatie met gezond eten
of
ongezond eten maar wel slank?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten