Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 November 2012

Eet mij

Door: Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen

Eet mij

Eet mij

Het leest als een snelle snack, dit boek over ‘de psychologie van eten, diëten en te veel eten’. De auteurs hebben een soepele pen en larderen hun betoog met interessante wetenschappelijke bevindingen, met mooie quotes en uitgebreide voetnoten. De boodschap is: we leven in een obesogene maatschappij, onze genen staan afgesteld op veel eten en daardoor worden veel mensen te dik.

So far so good. Maar waarom begin ik dan halverwege het snacken van dit boek buikpijn te krijgen?

Omdat ik ten eerste het gevoel krijg dat ik veel oude kost krijg opgediend: alwéér het bodemloze-bord-met-tomatensoep experiment, alweer de milkshakestudie. En waarom staan er in de bronnen zo veel studies die 15 jaar of ouder zijn?

Ten tweede omdat ik denk dat mij de halve waarheid wordt geserveerd. Uit alle studies pikken de auteurs continue en feilloos de dingen die goed passen bij de boodschap “aan dik worden kun je zelf niks doen”. Er wordt bijvoorbeeld gehamerd op het feit dat je 1 koekje of een paar happen teveel per dag al kan zorgen voor overgewicht. Maar er wordt voorbij gegaan aan het feit dat veel mensen er ongezonde eetgewoontes op na houden, of teveel alcohol drinken. Er wordt door de auteurs geklaagd over de gruwelen van het jojo-effect, terwijl dat effect door wetenschappers wordt betwijfeld. Er wordt meewarig gemeld dat je na een succesvolle afslankpoging nooit meer hetzelfde kunt eten als voorheen, terwijl nergens staat dat dat ook best logisch is, omdat het lichaam na het afslanken nu eenmaal een stuk minder van formaat is. Er wordt gezegd dat bewegen zinloos is als je wilt afvallen (quote: “beginnen met sporten is een uitstekende voorspeller van overgewicht”) terwijl uit onderzoek onder succesvolle lijners blijkt dat dit juist heel belangrijk is om gewichtsverlies vast te blijven houden. Het slachtoffergevoel dat uit dit boek druipt, dat geeft mij aan het eind een nare nasmaak.

Voor de patient die wil zwelgen in medelijden met de arme, onschuldige vetrollen is dit een uitstekend boek. En ook voor de diëtist die op zoek is naar een snelle leessnack. Er staan goede dingen in, bijvoorbeeld over de discriminatie van dikke mensen, de obesogene omgeving en de trucs van de voedingsmiddelenindustrie. Maar als je houdt van slowfood en nuance, koop dan liever een boek waarin geen halve waarheden worden voorgeschoteld. (KH)

Eet mij, de psychologie van eten, diëten en te veel eten. Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen, Maven Plublishing, ISBN 9789490574758, 248 pagina’s, € 18,00


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten