Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 March 2015

Eerste richtlijn voor plastische chirurgie na bariatrische ingreep

Door: Angela

Morbide obesitas

Een contourherstellende of post-bariatrische operatie zou onderdeel moeten uitmaken van de behandeling van morbide obesitas. Dat vindt plastisch chirurg in opleiding Eva van der Beek, die op 6 maart 2015 is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek vormt de basis voor het opstellen van de eerste richtlijn voor contourherstellende chirurgie.

Uit onderzoek van Van der Beek blijkt dat plastische chirurgie de kwaliteit van leven verbetert, zowel op psychisch, lichamelijk als emotioneel vlak. Wel is het risico op complicaties hoog (22-40%). Ook hebben patiënten vaak hoge, soms onrealistische verwachtingen van het esthetische resultaat en van de positieve fysieke en psychosociale effecten.

Van der Beek adviseert dat een multidisciplinair team de selectie voor contourherstellende chirurgie uitvoert, net zoals dat nu gebeurt bij de selectie van patiënten voor bariatrische chirurgie. Aan de hand van haar onderzoek zijn selectiecriteria opgesteld: patiënten moeten na een bariatrische ingreep succesvol zijn afgevallen, zij moeten minimaal 3 maanden een stabiel gewicht hebben. Daarnaast is het van groot belang dat zij in een goede voedingstoestand zijn, voordat zij in aanmerking komen voor contourherstellende chirurgie.

Na extreem gewichtsverlies door bariatrische chirurgie wenst 80% van de patiënten een aanvullende corrigerende ingreep, waarbij de overtollige huid wordt verwijderd. Toch wordt dit op dit moment nog maar bij slechts 15-20% van de patiënten uitgevoerd, meestal omdat zorgverzekeraars het niet vergoeden.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten