Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 November 2016

Eerder opsporen cachexie bij kanker belangrijk

Door: Reina

Eerder opsporen cachexie bij kanker belangrijk

Patiënten met een vergevorderd stadium van kanker hebben een verhoogd risico op cachexie. Er is niet alleen sprake van een verminderde eetlust, maar ook van gewichtsverlies en verlies van spiermassa. Dit is het gevolg van veranderingen in de stofwisseling door de tumor. Diëtist-onderzoeker Susanne Blauwhoff deed onderzoek naar een goede methode om cachexie eerder op te sporen. Op 24 november is zij op dit onderzoek gepromoveerd bij het VUmc.

Verlies spiermassa voorkomen
Uit het onderzoek van Blauwhoff bleek dat patiënten met veel verlies van spiermassa mogelijk een slechtere uitkomst van de behandeling hebben. Blauwhoff hoopt dat men in de toekomst cachexie eerder op kan sporen en sneller met een behandeling kan starten. Op dit moment loopt in VUmc en in 4 andere ziekenhuizen een vervolgstudie, waarbij de onderzoekers bestuderen of vroeg ingrijpen kan helpen gewichtsverlies en verlies van spiermassa te voorkomen. De hoop is dat het behoud van spiermassa zal resulteren in minder bijwerkingen van de chemotherapie. Zo kan de behandeling van patiënten beter worden, net zoals hun kwaliteit van leven. Dit onderzoek wordt ondersteund door KWF Kankerbestrijding.

Vroege begeleiding door diëtist
Blauwhoff pleit voor een vroege begeleiding door een diëtist: ‘Een diëtist heeft specifieke deskundigheid op het gebied van cachexie en kan inspelen op specifieke klachten en smaakvoorkeuren van patiënten. Met begeleiding van een diëtist kan het optreden van cachexie mogelijk uitgesteld of afgewend worden.’

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten