Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 April 2013

Een virtuele tweeling, minder suiker en meer vitamine D

Door: Karine

Congres Arts en Voeding

Congres Arts en Voeding

Een zaal vol (huis)artsen die interesse hebben in voeding? Zozeer zelfs dat ze hun koffiepauze willen opofferen om meer te horen over vitamine D?

Geen utopie, maar werkelijkheid tijdens het Congres Arts en Voeding met als thema ”Leefstijl in de zorg, voeding als therapie”, dat op vrijdag 19 april in Haarlem is gehouden.

Spreker Hans Westerhof gaf nadere uitleg over zijn biochemische kaart, die na een publicatie in Nature veel publiciteit opleverde. Westerhof verwacht dat een mens uiteindelijk een virtuele tweelingbroer of –zus krijgt. Op die virtuele medemens kunnen dan medicijnen en behandelingen worden uitgetest. Toekomstmuziek natuurlijk, maar de helft van de aanwezige artsen zag het concept wel zitten. Duurder wordt de gezondheidszorg dan niet, zegt Westerhof optimistisch. ‘Het is echt niet zo dat de farmaceutische industrie hiermee aan de haal kan gaan om heel veel nieuwe medicijnen “op maat” te gaan ontwikkelen. Er zijn nu al veel medicijnen die maar bij een beperkte groep patiënten werkzaam zijn. Deze medicijnen kunnen straks veel efficiënter worden ingezet.’

Hanno Pijl, internist en diabetoloog in het LUMC, gaf een lezing over de evolutionaire ontwikkeling van diabetes type II. Hoe kan de huidige epidemie verklaard worden? Door de grote omwentelingen in ons voedingspatroon, aldus Pijl. De mens is van oudsher gewend om een eiwitrijke voeding te consumeren, met vrijwel uitsluitend complexe koolhydraten. Nu eten we veel meer geraffineerde koolhydraten. De suikerconsumptie is gestegen van 7 kilo per jaar per persoon in 1815 naar 70 kilo per jaar in 2000. Pijl geeft zijn diabetespatiënten 11 adviezen mee naar huis, waaronder opvallende adviezen als: “Vermijd industrieel bereide voedingsmiddelen, vermijd graanproducten, en eet elke dag een handje ongezouten noten.’

Spreker Frits Muskiet ging in op veel gemaakte voedingsfouten. Hij veegde de vloer aan met de gezonde effecten van extra linolzuur en de vermeende gevaren van verzadigde vet. Hij waarschuwde voor tekorten aan selenium en jodium. Hetzelfde geldt voor de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, waarvan hij vindt dat ze wel onder de vitamines geschaard mogen worden. Het stokpaardje van Muskiet is vitamine D. De huidige aanbevelingen van vitamine D van de Gezondheidsraad zijn veel te laag, aldus Muskiet. ‘Tachtig is prachtig’, aldus Muskiet die dit een mooie bloedwaarde vindt, in tegenstelling tot de 30 mmol/liter die nu als referentiewaarde geldt. Huisartsen in de zaal bevestigden dat uit vitamine D onderzoek bij hun patiënten vrijwel altijd te lage waarden naar voren komen. ‘Niet meer doen, dat prikken: gewoon meteen behandelen’, vindt Muskiet. Een huisarts in de zaal schrijft al zijn patiënten extra vitamine D voor en zag de recente griepgolf grotendeels aan zijn praktijk voorbij gaan. Hanno Pijl, lid van de Gezondheidsraad, vindt ook dat de huidige vitamine D adviezen aan de lage kant zijn.

Het congres ”Arts en voeding’” werd georganiseerd door de Stichting Voeding Leeft. Dit jaar wordt een nascholing georganiseerd  voor diëtisten en praktijkondersteuners, met deels dezelfde sprekers. Geïnteresseerden kunnen zich nu alvast aanmelden bij martijn@voedingleeft.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten