Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 January 2017

‘Een maagband voor kinderen is symptoombestrijding’

Door: Angela

Erica van den Akker: ‘Een maagband voor kinderen is symptoombestrijding’

Erica van den Akker, kinderarts Erasmus MC en voorzitter van de landelijke stuurgroep obesitas bij kinderen, deed deze uitspraak in het Algemeen Dagblad van 12 januari. Aanleiding is het onderzoek van Maastricht UMC, waarin 20 kinderen van 14-16 jaar met morbide obesitas in de afgelopen 4 jaar een maagband hebben gekregen.

Ethisch verantwoord?

Volgens Van den Akker is er binnen de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde discussie of een maagband voor kinderen ethisch verantwoord is. ‘Voor een kleine groep kan de operatie het laatste redmiddel zijn. Maar moeten we het wel willen? Een maagband lost het onderliggende probleem niet op.’ Van den Akker pleit voor een multidisciplinaire aanpak van kinderobesitas door artsen, psychologen, diëtisten en fysiotherapeuten.

Bron: Algemeen Dagblad


Annette ter Heijden, kPNI Therapeut zelfstandig, 18 January 2017:
Bovendien is er een uitgebreid onderzoek gedaan door het RIVM waarin is duidelijk geworden dat het eigenlijk niet heel veel gezondheids kosten winst oplevert. 90% van de patienten heeft binnen 15 jaar vervolgingrepen nodig.
Jose Veen, kinderdietist en dietist VG, 17 January 2017:
Ook met een maagband moet een kind zich strikt houden aan een voedingsvoorschrift. Dus wat haal je overhoop....Er is zo veel mooi resultaat te behalen met een goed hulpmiddel als het gaat om voeding en intensieve begeleiding van het kind en ook de ouders, thuis , in het gezin. Ook dat kost geld, maar helpt het kind ECHT . Een groot deel is educatie, opvoeding. Waarbij een actieve rol wordt verwacht van ouders en omgeving om zich hiervoor in te zetten. En zo hoort het eigenlijk ook.
Ik werk al jaren met kinderen en obesitas ; tool Happy Weight stippenplan . Eenvoudig maar duidelijk en doeltreffend.
berry van Kats, Rotterdam, 16 January 2017:
Voor we het weten is maagband straks net zo ingeburgerd als de bariatrische chirurgie voor volwassenen. Niet laten gebeuren kinderartsen en anderen (para)medici! we moeten met elkaar deze kinderen op weg helpen naar een goede oplossing.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten