Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 March 2012

Een bril van vlees

Door: Karine Hoenderdos

‘Kijk, dit nieuws past wel in mijn straatje,’ mailt een collega. Ze doelt op een nieuwsbericht over de risico’s van het eten van rood vlees. Collega is onlangs vegetarisch gaan eten, dus elk negatief bericht over vlees eten valt bij haar in goede aarde. Ieder bekijkt de wereld door zijn eigen bril. Mijn bril is bijvoorbeeld stokoud, zo’n beetje uit het stenen tijdperk. Sinds ik me namelijk een tijd heb verdiept in Oerdis, ben ik er juist van overtuigd dat vlees eten goed is voor de mens. Ik veer op bij berichten dat veel eiwit goed is voor de gezondheid.

Waar is mijn objectiviteit gebleven?

Ik zet mijn Oerdisbril af en verruil ‘m voor een professionele diëtistenbril. Is vlees nu wel of niet goed voor de mens? Bekeken vanuit de individuele gezondheid, zeg ik zonder enige twijfel: ja. Vlees is een zeer hoogwaardige bron van eiwit, vitamines en mineralen. Van sommige vitamines en mineralen is vlees zelfs de belangrijkste bron. Mensen die jaren geen vlees en vis eten, lopen risico op tekorten. En ja, vlees bevat verzadigd vet, maar daar ben ik niet zo bang voor.

1-0 voor vlees.

Ik zet de bril van André Kuipers op en kijk vanuit de ruimte op deez’ aardkloot neer. Een volle bol, met die 7.000.000.000 wereldbewoners. Als ze allemaal minstens honderd gram vlees of vis per dag willen eten, ontstaat er een probleem. De behoefte aan vlees stijgt al sterk. Veeteelt is een te grote belasting voor grond, water en milieu. Het aanmaken van dierlijk eiwit is niet efficiënt en kost te veel energie en ruimte. Het past gewoon niet, zeggen de meeste wetenschappers. Er zijn te veel mensen.

1-1.

Ik pak de bril van Jonathan Safran Foer. Ik herinner me weer hoe boos ik was na het lezen van het boek ‘Dieren eten’. Hoe wij omgaan met dieren in de bio-industrie, getuigt van stuitende arrogantie en onverschilligheid. En dat wij als klanten dat vlees vervolgens kopen omdat het zo lekker goedkoop is, getuigt van verregaand struisvogelgedrag. Wat we niet zien, gebeurt niet. Maar het gebeurt wel. Elke dag weer, bij miljoenen dieren.

1-2.

Als vlees zo gezond is, dan zou het toch voor iedereen beschikbaar moeten zijn? Iedereen heeft toch recht op gezond eten? En ieder dier heeft toch recht op een prettig leven en een pijnloze dood? Maar nee, het kan niet. Er zijn te veel mensen en er zijn teveel partijen die goed verdienen aan dierenleed. Misschien vinden we ooit ons heil bij insecten, of bij het kweken van algen. Voorlopig zet ik mijn bril maar weer op. Een donkere bril.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten