Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 November 2015

Duurzaam voedsel steeds populairder

Door: Reina

Duurzaam voedsel steeds populairder

Het marktaandeel van duurzaam geproduceerd voedsel is in 2014 gestegen van 6 naar 7% met een totale besteding van minstens 2,6 miljard euro. De grootste stijging van maar liefst 74% vond plaats in de professionele markt, zoals horeca, zorginstellingen en catering. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2014. Consumenten blijken voor het vijfde jaar op rij meer dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel te hebben gekocht (+ 8%).

Eieren en koffie

De grootste stijgers zijn biologische eieren (+40%) en duurzame koffie (+52%), die daarmee een marktaandeel van respectievelijk 35% en 25% hebben verworven. Ook duurzame zuivel en drank zitten flink in de lift met een stijging van meer dan 30%. De sectoren vlees (0%) en vis (-4%) gaan niet mee in de opgaande lijn. Dit is onder meer toe te schrijven aan een daling in de bestedingen aan vis en vlees in het algemeen. Voor vis geldt ook dat er minder vis met een MSC-keurmerk is gevangen vanwege nieuw Europees visserijbeleid in 2014. De onderzoekers schatten de totale besteding aan biologische producten op 1,13 miljard euro.

Groei stimuleren: van producent tot consument

Er zijn veel initiatieven om de groei van duurzaam voedsel verder te stimuleren. Zo wordt met de Alliantie Verduurzaming Voedsel gewerkt aan nieuwe, meer duurzame normen voor voedselproducenten. Ook wordt gekeken hoe orde gebracht kan worden in de grote hoeveelheid aan keurmerken. In de Green Deal Verduurzaming Voedselconsumptie zijn op 2 november afspraken gemaakt met de horeca om op duurzame wijze meer groente op het bord te krijgen.

Bron: ministerie van Economische Zaken


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten