Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 March 2014

Droge mond nog steeds vaak bijwerking radiotherapie

Door: Reina

radiotherapie vanwege hersentumor

Na bestraling van een tumor in het hoofd-halsgebied kampen patiënten nog steeds vaak met een verminderde speekselproductie, ondanks moderne bestralingstechnieken. Dat conludeert arts Ivo Beetz in zijn onderzoek waarop hij op 24 maart is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Vooral oudere patiënten en patiënten die al voor aanvang van de radiotherapie minimale problemen hadden, krijgen klachten. Bij bestraling van tumoren in het hoofd-halsgebied worden de speekselklieren mee bestraald, waardoor de speekselproductie afneemt. Daardoor verandert niet alleen de smaak, maar kunnen ook slik- en spraakproblemen ontstaan.

Beetz ging na welke grote en kleinere speekselklieren verantwoordelijk zijn voor het optreden van de klachten. Ook onderzocht hij in hoeverre huidige bestralingstechnieken (zoals IMRT) erin slagen om de klachten te verminderen. Tot slot ontwikkelde de promovendus, op basis van zijn bevindingen, een vragenlijst voor patiënten (Groningen Radiotherapy Induced Xerostomia Quetionnaire, GRIX) waarmee een goed beeld gekregen kan worden van de klachten. De bevindingen van Beetz bieden aanknopingspunten om patiënten met een hoger risico te selecteren, die mogelijk voordeel kunnen hebben bij nieuwe bestralingstechnieken als protonentherapie.

Bron: UMCG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten