Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 May 2011

Disbalans darmflora leidt tot inflammatie

Door: Karine

Professor Liping Zhao

Professor Liping Zhao

Nog nooit heb ik tijdens een lezing zo’n 1000 dia’s in een half uur tijd gezien. Duizelingwekkend! Dat was de lezing van professor Liping Zhao van het Shanghai Center for Systems Biomedicine, tijdens het internationale Yakult congres in Wenen (26-27 mei).

Hij omschrijft de darmflora als ons tweede genoom. Een genoom dat harmonieus moet integreren met ons eigen genoom. Maar een verkeerde voeding, met name vetrijke voeding, kan deze balans verstoren, aldus Zhao. Veel vet levert veel calorieën en leidt al snel tot overgewicht. Maar veel vet zorgt ook voor een disbalans in de darmflora. De verkeerde voeding leidt tot de aanwezigheid van meer “slechte” bacteriën, die enterotoxinen vormen. En het zorgt dat er minder plek is voor goede bacteriën, zoals Bifidobacteriën, met daardoor een ongunstig effect op de barrièrefunctie van de darm. Zhao betoogde dat deze disbalans leidt tot een verminderde darmfunctie en tot een toegenomen stroom van antigenen in het bloed. Dat maakt de weg vrij voor inflammatoire aandoeningen, zoals diabetes type II.

De remedie, aldus Zhao? De voeding aanpassen (minder vet, meer vezels) en die voeding aanvullen met probiotica om de darmflora te herstellen en de darmfunctie te verbeteren. Wie alleen probiotica neemt en niet de voeding aanpast, kan ook de darmfunctie verbeteren. Maar, zo zegt Zhao, dan wel met gevolg dat de spijsvertering beter verloopt, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen en het gewicht (nog meer) toeneemt.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten