Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 November 2014

Dikke mannen meer kans op prostaatkanker

Door: Reina

man met overgewicht

Mannen met overgewicht hebben een groter risico op gevorderde prostaatkanker, waaronder ook agressieve vormen die dodelijk kunnen zijn. Dat blijkt uit een rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland: bijna 11.000 mannen kregen de diagnose prostaatkanker in 2013. Dat is ongeveer 30% meer dan 10 jaar eerder. Deze toename is gedeeltelijk te verklaren door screening, maar leefstijlfactoren spelen ook een belangrijke rol. Onderzoekers schatten dat ongeveer 10% van de gevallen van gevorderde prostaatkanker voorkomen kan worden door een gezond gewicht te behouden. Daarom is gevorderde prostaatkanker toegevoegd aan de groeiende lijst van kankersoorten waarvan bekend is dat ze een verband hebben met overgewicht.

Uit het nieuwe rapport blijkt ook dat er sterk bewijs is voor een verband tussen lichaamslengte op volwassen leeftijd en prostaatkanker. Hoe langer een man is, hoe hoger zijn risico op prostaatkanker. Lichaamslengte op zichzelf is waarschijnlijk geen directe oorzaak van de ziekte. Lichaamslengte weerspiegelt bepaalde groeipatronen vroeg in het leven. Daarbij spelen ons voedingspatroon, leefstijl, leefomgeving, genen en hormonen allemaal een rol.

In het rapport zijn in totaal 104 studies meegenomen in de analyses met gegevens van in totaal 9.855.000 mannen, waarvan 191.000 mannen met prostaatkanker.
Bron: WCRF


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten