Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 June 2015

Dikke borstgevoede baby heeft meer kans op overgewicht als kind

Door: Angela

Dikke borstgevoede baby heeft meer kans op overgewicht als kind

Baby’s met overgewicht die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben – net als te dikke baby’s die flesvoeding krijgen – een verhoogd risico op overgewicht op latere kinderleeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc en AMC, gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood.

Tot nu toe werd aangenomen dat baby’s die alleen borstvoeding krijgen en te dik zijn, géén verhoogd risico hebben op overgewicht op latere leeftijd. Nieuw onderzoek weerlegt deze hypothese. In de zogeheten ABCD-studie zijn ruim 3.000 kinderen in Amsterdam vanaf de zwangerschap en geboorte gedurende 6 jaar gevolgd. De onderzoekers hielden nauwkeurig de groei van de kinderen bij, en ook welke babyvoeding zij kregen. Hieruit blijkt dat álle baby’s die op een leeftijd van 6 maanden te dik zijn, een verhoogd risico lopen op overgewicht op de leeftijd van 5 à 6 jaar.

Sinds 2011 is bekend dat flesgevoede baby’s die te dik zijn rond de leeftijd van 6 maanden een hoger risico lopen op overgewicht op 7- tot 12-jarige leeftijd. De adviezen van het consultatiebureau zijn daarop aangepast. Nu blijkt dat die adviezen niet alleen gelden voor flesgevoede baby’s, maar voor alle baby’s. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat baby’s al vroeg beginnen met bewegen. Dus niet de hele dag in een stoeltje zitten, maar rollen en kruipen op een kleed of in de box.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten