Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 January 2013

Dik zijn is normaal geworden!

Door: Noekie

Kinderobesitas

Wat heb je nodig? Dat was op 29 januari het onderwerp van het congres Kinderobesitas 2013. Vele zorgprofessionals, zoals diëtisten, (jeugd) artsen, onderzoekers en psychologen, kwamen bijeen om over dit onderwerp te discussiëren. Kinderobesitas wordt een steeds groter probleem. Hoe moeten we kinderobesitas behandelen? Waar moet in de behandelteams de aandacht vooral op gevestigd worden?

De omgeving veranderde snel de afgelopen decennia ’s en daarbij ons eetgedrag ook. ‘Te veel eten en te weinig bewegen is normaal geworden. Dik zijn is normaal! We moeten de omgeving zo veranderen dat we het “normaal” vinden om ons gezond te gedragen’, stelt epidemioloog Prof. dr.ir J. Burg van het VU Medisch Centrum. De overheid moet hierin volgens veel van de sprekers haar steentje bijdrage en kinderobesitas niet als een individueel probleem zien.
Ook het psychologische deel mag in de behandeling van kinderobesitas zeker niet ontbreken. Uit onderzoeken van prof. dr. C. Braet, hoogleraar aan de Universiteit Gent, blijkt dat vele kinderen naast obesitas, emotionele problemen hebben. Juist bij deze kinderen wordt in vergelijking met obese kinderen zonder emotionele problemen, meer terugval gezien na behandeling. Belangrijk daarbij is het aanleren van zelfcontrole-vaardigheden bij de kinderen.
Ouders hebben een grote verantwoordelijkheid over het voedingspatroon van het kind. Betrek ouders daarom in de behandeling, is de mening van de deskundigen. Maar of de oorzaak alleen bij de ouders ligt, betwijfeld Inger Boxsem auteur van het boek "Vet!". ‘Obesitas is zo ontzettend toegenomen in de afgelopen jaren, ik weet niet of het dan alleen aan de ouders ligt. Het ligt ook aan andere factoren’.
Tijdens het congres werd duidelijk dat het behandelen van kinderobesitas niet eenvoudig is. Het mooiste zou zijn als er met behulp van preventie in de toekomst vele gevallen van overgewicht en obesitas bij kinderen voorkomen kunnen worden. Het onderwijsprogramma B-Fit voor een gezonde en actieve leefstijl en Prochildren voor voldoende fruit en groenten consumptie in Europa, werden als voorbeelden genoemd.

Het congres Kinderobesitas 2013 werd in samenwerking met het VU Medisch Centrum en AGORA, de academische werkplaats, GGD Gelre-IJssel en Wageningen University georganiseerd.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten