Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 April 2010

Diëtisten laten zich niet in hoek duwen door dr. Frank

Door: Mary

gezond slank met dr frank

Diëtisten laten zich door dr. Frank niet zomaar zeggen dat zij niet voldoende op de hoogte zijn op het gebied van voeding. Dr. Frank heeft namelijk met de opmerking dat diëtisten allemaal op bijscholing moeten, gereageerd op uitkomsten van een onderzoek van Nieuws voor diëtisten onder ruim 800 diëtisten. Uit dit onderzoek bleek dat het merendeel van de diëtisten het Dr. Frank-dieet niet verantwoord vinden.

Diëtisten Anne Mesman-de Winter van Voedingsadviesbureau de Winter en Mara Looij van Dieetplaneet vinden het jammer dat dr. Frank van Berkum de kritiek op zijn afvalmethode zo achteloos wegwuift. ‘We hebben allemaal hetzelfde doel: mensen gezonder maken. Het zou logischer zijn als hij onze kritiek met argumenten zou weerleggen in plaats van te stellen dat diëtisten dan maar op bijscholing moeten’, zegt Mesman. ‘Diëtisten staan open voor nieuwe inzichten maar blijven wel kritisch.’ Looij legt uit dat het Dr. Frankdieet niets nieuws onder de zon is: ‘Dat een koolhydraatarm dieet helpt bij het afvallen is al veel langer bekend. Het principe van het Dr. Frank-dieet is bovendien: beperk je energie-inname tot 1200 kilocalorieën per dag, zo’n 800 minder dan normaal. Tja, daarmee valt iedereen af.’
Bovendien heeft volgens de diëtisten het Dr. Frank-dieet een aantal serieuze schaduwzijdes. Het verschilt daarin overigens niet van andere “effectieve” afvalmethodes. Om te beginnen is zo’n dieet niet vol te houden. En het Dr. Frank-dieet helpt slechts op de korte termijn en werkt daarbij ook nog eens het zogenoemde jojo-effect in de hand.
Verder leidt het dieet volgens Mesman en Looij tot tekorten. Het bevat veel verzadigd (ongezond) vet en onvoldoende vitamine B1, B6, C, E, foliumzuur, calcium en magnesium. Door het gebrek aan vezels en de hoge inname van vlees is er bovendien kans op obstipatie en botontkalking. Ook is er volgens hen een verhoogd risico op nierstenen en jicht.

Inmiddels heeft ook de Vereniging tegen de Kwakzalverij een klacht ingediend tegen dr. Frank.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten