Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 March 2016

Diëtist vooral ingezet bij ondervoeding

Door: Mary

ondervoeding

Steeds meer diëtisten houden zich met ondervoeding bezig. Dat blijkt uit de uitkomsten van de Nieuws voor diëtisten enquête die in februari van dit jaar is gehouden. In de enquête is aan 728 diëtisten gevraagd welke 3 ziektebeelden/patiëntgroepen ze het meest begeleiden. Van de deelnemers zegt 51% zich met ondervoeding bezig te houden.

Top 3
Ondervoeding, diabetes en overgewicht zijn de top 3 van door de diëtist behandelde ziektebeelden, zo blijkt ook uit eerdere enquêtes die afgelopen jaren zijn gehouden Opvallend is dat het percentage diëtisten dat zegt zich bezig te houden met ondervoeding al jaren stijgt: van 35% in 2011 naar 51% in 2016.

Darmproblemen
Het percentage diëtisten dat mensen met maag-darmproblemen begeleidt, is gestegen van 14% in 2014 naar 24%. Dat deze aandoening hoog in de lijst staat, komt waarschijnlijk door de populariteit van het FODMAP-dieet dat wordt ingezet bij het prikkelbare darmsyndroom.

Zwangere vrouwen
Ook is er een opvallende toename van het aantal diëtisten dat zwangere vrouwen begeleidt. Het totaal aantal diëtisten dat zwangere vrouwen begeleidt is weliswaar laag, maar het percentage is verdubbeld van 2 naar 4% ten opzichte van 2014. Dit is mogelijk het gevolg van de grote aandacht die er momenteel is voor gezonde voeding rond de zwangerschap.

Ontwikkelingen
In de enquête is verder nagevraagd hoe diëtisten denken over bepaalde ontwikkelingen in het vakgebied. Hieruit blijkt dat het overgrote deel van de diëtisten niet achter bariatrische chirurgie staat als beste behandeling van extreem overgewicht. Wat betreft het halen van de door de WHO gestelde norm van maximaal 10% suiker in de voeding is het merendeel van de diëtisten positief: 72% zegt dat deze norm haalbaar is. En ingaand op de verzadigd vet discussie: 39% van diëtisten vindt dat verzadigd vet het risico op hart en vaatziekten niet verhoogt.

Koolhydraatbeperkt
Tenslotte is over de behandeling van diabetes een aantal vragen gesteld. Van de diëtisten is 80% van mening dat diabetes type 2 omkeerbaar is met een dieet en leefstijladvies. De helft van de diëtisten denkt dat een koolhydraatbeperkt dieet hiervoor het beste advies is.

Het volledige rapport van de uitkomsten van de enquête is hier te lezen.

 

 

 


Angela Severs, voedingswetenschapper en redacteur Nieuws voor diëtisten, 15 April 2016:
Hoi Anke, internationaal is er veel discussie over verzadigd vet. Zo is er vorig jaar een publicatie in BMJ waaruit blijkt dat inname van verzadigd vet geen relatie heeft met hart en vaatziekten. Niet minder dan de WHO heeft dit onderzoek laten uitvoeren. En ook EUFIC schrijft dat verzadigd vet wellicht niet zo ongezond is als altijd gedacht. En 3 dagen geleden is er weer een publicatie in BMJ verschenen met dezelfde strekking. Ik ben dus niet zo verbaasd dat 39% van de diëtisten de relatie verzadigd vet en hart- en vaatziekten in twijfel trekt. De wetenschappelijke discussie gaat nog door en het laatste woord is hier nog niet over gezegd.
Anke Kalisvaart, diëtist, 14 April 2016:
Ik ben erg verbaasd door het feit dat '39% van diëtisten vindt dat verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogt.'
Natuurlijk maakt het uit of je het vervangt door koolhydraten of door MOV, maar de Richtlijnen Goede Voeding geven toch sterk wetenschappelijk bewijs dat dit verband er wel is. Dit werd op de NVDD nog eens bevestigd door Prof. dr. ir. Ingeborg A. Brouwer.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten