Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 March 2013

Diëtist niet succesvol bij ondervoede thuiswonende ouderen

Door: Angela

Ouderen eten thuis

Begeleiding van ondervoede thuiswonende ouderen door een diëtist heeft geen meerwaarde ten opzichte van de standaard behandeling. Dit blijkt uit onderzoek, waarop gezondheidswetenschapper Janneke Schilp 1 maart 2013 is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

De 146 deelnemers werden ingedeeld in 2 groepen. De onderzoeksgroep kreeg begeleiding van een speciaal daarvoor getrainde diëtist en de controlegroep ontving een folder met informatie over gezonde voedingsgewoonten. Beide groepen kregen een supplement met calcium en vitamine D. Schilp vond voor de behandeling van ondervoeding gedurende 6 maanden geen aantoonbare positieve effecten van diëtisten bij deze doelgroep. Er is geen verschil in lichaamsgewicht, kwaliteit van leven, fysiek prestatievermogen, spierkracht, voedingsinname en lichaamssamenstelling. Tot slot blijkt er tussen de 2 groepen ook geen verschil in gezondheidskosten.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de aanpak van de onderliggende oorzaken van ondervoeding mogelijk een betere strategie is om ondervoeding bij thuiswonende ouderen te behandelen.

Uit het onderzoek van Schilp blijkt overigens dat ondervoeding voorkomt bij 10% van de 65-plussers die zelfstandig thuis wonen. Bij ouderen die thuiszorg ontvangen, is dat percentage zelfs 35%. Om ondervoeding bij thuiswonende ouderen te herkennen, werd een eenvoudig screeningsinstrument ontwikkeld dat gemakkelijk kan worden gebruikt in de thuissituatie: de SNAQ65+. Deze bestaat uit het meten van de bovenarmomtrek en 3 simpele vragen naar gewichtsverlies, eetlust en functionele beperkingen (moeite met traplopen).

Bron: Vrije Universiteit en proefschrift Janneke Schilp


wendy koot, , 21 May 2013:
Wat een vreemde reactie Judith. Ik mag hopen dat de insteek van onderzoek is om de bekijken wat de beste behandeling is voor een toenemend probleem is. Ook als dietist ben ik voor het meten vabn kwaliteit. Als dit betekent dat dietisten deze doelgroep op een andere manier zou moeten ondersteunen is het goed om hierop te anticiperen! Graag dus (vervolg)onderzoek, ook namens dietisten
Judith van Gennip, , 05 March 2013:
Tja! Is eigenlijk het enige wat in mij opkomt. Toch wel een hard gelach voor de diëtist.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten