Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 March 2017

Diëtist effectief in preventieprogramma’s diabetes type 2

Door: Karine

Preventieprogramma’s voor diabetes type 2 zijn effectiever als diëtisten voedingsinformatie geven, dan wanneer niet-diëtisten dat doen. Dat blijkt uit een review van 69 studies, gepubliceerd in Journal of the Academy of Nutrition and DieteticsDe meeste programma’s bestonden uit lichaamsbeweging plus voedingsadvies.

Effectief
In de analyse werden preventieprogramma’s bekeken voor mensen met een verhoogd risico op diabetes. Het effect werd gemeten in variabelen als lichaamsgewicht, nuchter glucose enHbA1c. Deelnemers vielen gemiddeld 2,07 kilo af in 1 jaar tijd. Het gewichtsverlies na voorlichting door een diëtist (2,4 kg) was groter dan voorlichting door een niet-diëtist (1 kilo gewichtsverlies). Ook de kosten (gemeten per kilogram gewichtsverlies) zijn lager als een diëtist wordt ingeschakeld. Deze studie ondersteunt de belangrijke rol van diëtisten in de preventie en behandeling van diabetes.

Bron: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics


Margje Vlasveld, dietist, 04 June 2017:
Ik denk dan aan de POH's en dokters die voedingsadviezen geven, de dokter van die zijn aangesloten bij voeding leeft bijvoorbeeld.
Margje Vlasveld, dietist, 01 April 2017:
Ik roep diëtisten op om alle niet-diëtisten die voedingsinformatie geven aan dieetpatiënten, op te leiden. Een post-hbo cursus of master gepersonaliseerde voedingsvoorlichting. Zodat zij beter uit de verf komen. Net afgestudeerde diëtisten kunnen ook al voldoende affiniteit met de cursisten hebben, of anders eerst ervaring opdoen. Voor diëtisten is heel veel te doen.
Maria van Zanten, voedingsdeskundige en coach Uit de ban van emotie-eten, 07 March 2017:
Niet-diëtisten, dat lijkt me nogal breed... Jammer dat het onderzoek niet vermeldt wat de relatie was tussen niet-diëtisten en kennis over voeding.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten