Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 June 2015

Dieetbehandeling ondervoeding is kosteneffectief

Door: Angela

De behandeling van ondervoede patiënten in het ziekenhuis door diëtisten is kosteneffectief

De behandeling van ondervoede patiënten in het ziekenhuis door diëtisten is kosteneffectief. Voor elke euro besteed aan diëtetiek krijgt de maatschappij 1-23 euro terug. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het OHDAZ (Overleg Hoofden Diëtetiek Academische Ziekenhuizen) en de NVD (Nederlandse Vereniging van Diëtisten).

De behandeling van ondervoede patiënten met kanker in het maag-darmstelsel of longkanker levert 3 tot 23 euro op per euro besteed aan diëtetiek. Bij de behandeling van patiënten met hoofd-halskanker gaat het om 2 tot 5 euro. Ook de behandeling van ondervoede oudere ziekenhuispatiënten is kosteneffectief: iedere euro voor diëtetiek levert 1 tot 2 euro op.

In de berekeningen zijn niet alleen directe geldstromen becijferd voor daling van het zorggebruik en afname in sterfte. Op basis van wetenschappelijke literatuur is door de onderzoekers ook een geldbedrag toegekend aan de toename in de kwaliteit van leven die patiënten ervaren na behandeling door de diëtist.

Het systeem van vergoedingen moet anders ingericht worden zodat ziekenhuizen een financiële prikkel hebben om diëtetiek aan te bieden, zo luidt de belangrijkste aanbeveling van het onderzoek. De totale baten van diëtetiek bij ondervoede patiënten met kanker en ondervoede oudere ziekenhuispatiënten zijn positief. Dee individuele baten voor het ziekenhuis zijn daarentegen op korte termijn negatief, omdat het ziekenhuis de behandeling door de diëtist betaalt. De prijs van de totale behandeling aan ondervoede patiënten staat vast, of de diëtist nu wel of niet een behandeling levert.

Bron: Nederlandse Vereniging van Diëtisten


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten