Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 February 2012

Dieetadvisering terug in het basispakket?

Door: Reina

Kom in actie

Diverse partijen strijden tegen het besluit van de minister van VWS om dieetadvisering te schrappen uit het basispakket. Om te beginnen heeft het hoofdbestuur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten besloten een kort geding voor te bereiden.
Ook de oppositie in de Tweede Kamer zit niet stil. Begin maart zal de Tweede Kamer discussiëren over overgewicht. De ChristenUnie zal dan ervoor pleiten om preventieprogramma’s en de diëtist in het basispakket op te nemen. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft 70 miljoen extra uitgetrokken om sportprojecten in de buurt te stimuleren, maar de ChristenUnie denkt niet dat dit genoeg is. Kamerlid Esmé Wiegman: ‘Je moet er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat dieetadvisering terug komt in het basispakket.’

Bron: NVD en ChristenUnie


Herma Huijser, , 07 February 2012:
Geen goed idee om dieetadvies te veranderen in voedingsadvies. clienten met overgewicht hebben zeker begeleiding nodig van een een dietist. Alsjeblieft geen onnodige voorwaardens (bmi dit en bmi dat)wij zijn dietisten en we verstaan ons vak!!! BMI is een hulpmiddel en geen diagnose van iemands lichaamsverhouding.
Sandra Visser, , 07 February 2012:
@ Elisa : de buurvrouw mag ook een dieetadvies geven, is bij wet namelijk niet geregeld. De buurvrouw mag zich alleen geen dietist noemen ! Het verbaast me dat veel dietisten dit niet weten !
Lies -, , 07 February 2012:
Het verbaast me dat in deze discussie de diëtist bijna uitsluitend gezien lijkt te worden als een professional die zich richt op overgewicht. Sporten aantrekkelijker of goedkoper maken, heeft amper iets te maken met diëtetiek bij voedselallergieën, coeliakie, stofwisselingsziekten, etc. etc. Laten we als diëtisten hier niet in mee gaan.
Eva Hartman, , 07 February 2012:
Marion, ik ben het volledig met je eens. Wilde vrijwel hetzelfde zeggen. Er is wel degelijk een verschil tussen een dietist en een gewichtsconsultent, onnodig om dit gelijk te trekken.
Marion van Dijk, , 04 February 2012:
Een diëtist is een professional bij ziekte maar ook bij gezondheid, een grote meerwaarde voor de client. Kwaliteit en professionaliteit is gegarandeerd. Een diëtist geeft een persoonlijk, praktisch en professioneel advies, een gewichtsconsulent alleen een algemeen voedingsadvies voor gezonde personen met een BMI lager dan 30 of lager dan 27 met comorbiditeit. Laat de minister alleen de diëtist vergoeden, die is DE professional
Elisa van der Molen, , 03 February 2012:
Waarom wil je de term dieetadvies vervangen door voedingsadvies? Het zijn 2 verschillende dingen. Een voedingsadvies mag ook door je buurvrouw gegeven worden, een dieetadvies niet.
Anneke Palsma, , 03 February 2012:
Paul, dat is een prima constructie. Ik ben direct voor.
Paul Van Kuik, , 02 February 2012:
Dieetadvisering terug in het basispakket is een goed idee.
Maar dan wel met enkele wijzigingen.
De term dieetadvies wordt vervangen door: voedingsadvies;
Ook de (BGN-)gewichtsconsulent(e) moet onder dezelfde vergoedingsregeling komen te vallen en zolang er geen medische indicatie in het spel is en de BMI niet boven de 30 uitkomt (ergo: de afvalwens is van preventieve of cosmetische aard) wordt in eerste instantie doorverwezen naar gewichtsconsulenten.
Voordeel van deze aanpassingen zou zijn dat de door de gewichtsconsulenten (GC) en diëtisten aangeboden zorg op het juiste niveau kan worden geleverd:
GC'n gezonde cliënten met een gewichtswens en een BMI niet hoger dan 30;
Diëtisten patiënten met een medische indicatie dn een BMI buiten het brreik van de GC.
Met zo' regeling junnen GC'n en Diëtisten naast elkaar werken als collega's i.p.v. concurrenten
Joyce Westhoff, , 02 February 2012:
Ik vind het korte termijn denken van Minister Schippers en het kabinet erg jammer. Met alleen het stimuleren van bewegen komen de meeste mensen er niet. Daarnaast zijn deze sportprojecten waarschijnlijk ook alleen maar weggelegd voor een kleine groep mensen. Hiermee bereik je niet de grote groep mensen met overgewicht.
Als ze willen investeren in de toekomst dan moeten ze kiezen voor een combinatie van begeleiding door de diëtist en meer bewegen.
ankie van Knijff, , 02 February 2012:
Jammer dat de minister gisteravond in de uitzending van Pauw en Witteman niet bevraagd werd over haar beleid m.b.t. het schrappen van dieetadvisering uit het basispakket. De minister gaf wel aan dat de lagere inkomens vaker overgewicht hebben. Dat is nu juist de groep die geen middelen heeft voor een aanvullende verzekering.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten