Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 February 2012

Dieetadvisering terug in het basispakket?

Door: Reina

Kom in actie

Diverse partijen strijden tegen het besluit van de minister van VWS om dieetadvisering te schrappen uit het basispakket. Om te beginnen heeft het hoofdbestuur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten besloten een kort geding voor te bereiden.
Ook de oppositie in de Tweede Kamer zit niet stil. Begin maart zal de Tweede Kamer discussiëren over overgewicht. De ChristenUnie zal dan ervoor pleiten om preventieprogramma’s en de diëtist in het basispakket op te nemen. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft 70 miljoen extra uitgetrokken om sportprojecten in de buurt te stimuleren, maar de ChristenUnie denkt niet dat dit genoeg is. Kamerlid Esmé Wiegman: ‘Je moet er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat dieetadvisering terug komt in het basispakket.’

Bron: NVD en ChristenUnie


Anneke Palsma, , 02 February 2012:
Alleen sporten om de overgewichtsepidemie aan te pakken is niet voldoende. Er zijn stapels onderzoeken waaruit blijkt dat gecombineerde leefstijlinterventies: aanpakken voeding en beweging) tot een beter resultaat leiden.
Andere vraag: De minister schrijft in beleidsagenda 2012 dat voedingsvoorlichting als betutteling ervaren, maar hoe zit het dan met de coaches die moeten aansporen tot bewegen? Is dat geen betutteling. En wordt bewegen dan niet teveel gekoippeld aan sport, in plaats van bewegen als onderdeel van het normaal dagelijks leefpatroon. En daarmee krijgt het voldoende kunnen bewegen weer een luxe etiket, omdat er voorsporten ook een sportuitrusting nodig om bijvoorbeeld blessures te voorkomen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten