Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 June 2012

Dieetadvisering mogelijk terug in basispakket

Door: Karine

De Minister van VWS is voornemens om dieetadvisering in 2013 weer op te nemen in het basispakket van de zorgverzekeringswet. Dit is opgenomen in de voorjaarsnota 2012 (Kunduz-akkoord of Lente-akkoord). De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is blij met deze plannen.

Sinds de vergoedingsmogelijkheden voor dieetbehandeling beperkt zijn, gaan er minder patiënten voor een behandeling naar de diëtist. Anja Evers, directeur NVD: ’Door dieetbehandeling weer op te nemen in de basisverzekering, kunnen ook mensen die niet de financiële middelen hebben om zich aanvullend te verzekeren of het zelf te betalen weer de behandeling vergoed krijgen. Het gaat in veel gevallen om noodzakelijke zorg.’

Sinds 1 januari 2012 wordt dieetadvisering alleen nog vanuit de basisverzekering vergoed als dit onderdeel is van gecoördineerde multidisciplinaire zorg voor patiënten met diabetes, chronische longziekten of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Voorheen werd 4 uur dieetadvisering vanuit de basisverzekering vergoed, ongeacht de aandoening. 

De eerste effecten van de verminderde vergoeding van dieetadvisering zijn al zichtbaar. In het eerste kwartaal van 2012 kwamen 28% minder mensen naar de diëtist dan vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL. Het totaal aantal uren dieetzorg daalde met 39%, zo blijkt uit de declaratiegegevens van de deelnemende diëtisten.

Bron: NVD


Anneke Palsma, , 18 June 2012:
Het zou mooi zijn als de dieetadvisering weer terug komt in het basispakket. En dan is het te hopen dat het gedefinieerd wordt als dieetbehandeling en niet als dieetbegeleiding. Heel goed dat de NVD daar kamervragen ovr laat stellen!!!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten