Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 December 2017

Dieet zorgt bij 46 procent van patiënten voor remissie diabetes type 2

Door: Karine

Een Britse studie, gepubliceerd in The Lancet, laat zien dat een energie- en koolhydraatbeperkt dieet diabetes type 2 kan omkeren bij ongeveer de helft van de patiënten. Het gaat hier om een gerandomiseerde klinische trial (DiRECT) in 49 huisartspraktijken in Schotland en Engeland.                                                   

Eerste lijn
Aan de studie deden 306 volwassenen in de leeftijd van 20-65 jaar mee, met een diagnose van diabetes type 2 in de afgelopen 6 jaar en een BMI tussen 27 en 45. De deelnemers gebruikten geen insuline. De deelnemende praktijken werden ingedeeld in 2 groepen: de ene groep gaf de patiënten de dieetinterventie. De andere groep volgde de standaard richtlijnen voor de behandeling van diabetes type 2.

Effect
Na 12 maanden lukte het 68 deelnemers (46 procent) van de interventiegroep en 6 (4 procent) in de controlegroep om hun diabetes om te keren. Hoe meer gewichtsverlies, hoe groter de kans op remissie. In de groep die 15 kilo of meer verloor, kon 86 procent de diabetes omkeren. Van de deelnemers in de interventiegroep bereikte 25 procent een gewichtsverlies van 15 kilo of meer, tegenover 0 procent in de controlegroep. De onderzoekers definiëren remissie van diabetes als een HbA1c van <48 mmol/l na tenminste 2 maanden geen diabetesmedicatie. De kwaliteit van leven verbeterde in de interventiegroep en verslechterde in de controlegroep. Er waren 2 incidenten (koliek en buikpijn) bij 1 deelnemende patiënt. Verder waren er geen bijwerkingen van het dieet.

Streng dieet
De dieetinterventie bestond uit en streng energiebeperkt en koolhydraatbeperkt dieet van 825-853 kcal per dag voor de periode van 3-5 maanden. De deelnemers kregen maaltijdshakes. In deze periode werden ook de diabetesmedicatie en medicijnen tegen hoge bloeddruk stopgezet. Hierna volgdne een herintroductie van normaal voedsel (2-8 weken) en begeleiding voor het vasthouden van het gewichtsverlies op de lange termijn. De patiënten werden een jaar lang gevolgd.

Mosley
De Britse arts en auteur Michael Mosley liet zich inspireren door deze DiRECT-study. Hij vertaalde het dieetadvies in ”echte” voedingsmiddelen en schreef er het boek ”Het 8-weekse bloedsuikerdieet” over.

Bron: The Lancet


Marianne Aarts, Dietist, 20 December 2017:
Effect ontstaat door doorbreken van insulineresistentie, De lage glycemische index van de maaltijdvervangers is hetgeen effect heeft. Voor behoud van het resultaat is gewichtsreductie een 2e stap.
Harriet Verkoelen, dietist en+DVK, 19 December 2017:
In mijn praktijk pas ik KHbeperkt toe, gemiddeld tussen 20-45 gr KH en geen kcal tellen. Geen dieetproducten. 80% wordt insulinevrij en SU-vrij. Onafhankelijk van de duur dan de diabetes.
Primeur en uniek in Nederland: ik ben begonnen met insulinemetingen.
Wil jij dit in jou ketenzorg? Stuur me een mailtje als je interesse hebt.
Sandra Visser, Diëtist, 19 December 2017:
De maaltijdvervangers leverden 59% koolhydraten en 13% vet. Dus koolhydraatbeperkt specifiek noemen in dit artikel is niet correct. De voeding na de 3 maanden met maaltijdvervangers bevatte 50% koolhydraten. Volgens mij is het effect toe te schrijven aan het gewichtsverlies.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten