Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 September 2012

Dieet verbetert behandeling hepatitis C

Door: Karine

Het volgen van een eiwitrijk dieet tijdens de behandeling van hepatitis C voorkomt dat patiënten spierkracht en gewicht verliezen. Dit maakt de behandeling beter vol te houden en verbetert de kwaliteit van leven. Onderzoekers van het UMC Utrecht schrijven dit in het Journal of Hepatology.
Het UMC Utrecht voerde het onderzoek samen met 3 andere Nederlandse ziekenhuizen uit. Een groep van 27 patiënten met hepatitis C onderging de gewone behandeling en 26 kregen daarnaast dieetondersteuning. Patiënten in de dieetgroep kregen het advies om 5 maal per dag kleine hoeveelheden te eten. Daarnaast dronken ze voor het slapen gaan een energie- en eiwitrijke drank. Patiënten in de standaardgroep kregen alleen dieetondersteuning als ze meer dan 5% van hun lichaamsgewicht verloren.
Na een half jaar behandeling waren de patiënten in de dieetgroep nog steeds even zwaar en was hun spierkracht intact. In de groep met de gewone behandeling waren patiënten daarentegen gemiddeld zo’n 7% van hun aanvangsgewicht kwijtgeraakt, met sterke achteruitgang van de spierkracht. De patiënten verloren geen vet maar vooral spieren. Met het dieet bleef ook de kwaliteit van leven tijdens de behandeling veel hoger. Bij de standaard behandelde patiënten daalde de kwaliteit van leven daarentegen sterk. De gunstige effecten van dieetondersteuning betroffen onder meer het fysiek en sociaal functioneren, vitaliteit en emotioneel welbevinden. In het onderzoek raakte 65% van de patiënten het virus definitief kwijt.
Bron: UMC Utrecht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten