Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 April 2011

Diagnose en behandeling van sarcopenie

Door: Angela

Prof. Vandewoude

Prof. Vandewoude

Hoewel sarcopenie een bekend verschijnsel is bij ouderen, ontbrak het tot voor kort aan een bruikbare definitie, laat staan diagnostische criteria. Een Europese groep van experts heeft deze in 2010 in een Europese consensus opgesteld. ‘Bij sarcopenie is niet alleen sprake van verlies van spiermassa, maar ook spierkracht en spierfunctie zijn verminderd.’ Dit maakte prof. Vandewoude van de Universiteit van Antwerpen duidelijk in een drukbezette expertmeeting, georganiseerd door Abbott Nutrition. ‘Voor de diagnose zijn wandelsnelheid, handknijpkracht en spiermassa van belang.’ Vandewoude is geriater en co-auteur van de Europese consensus. Hij ging ook in op voedingsadviezen bij sarcopenie. Daarbij is niet alleen de hoeveelheid eiwitten van belang, maar ook de kwaliteit. Een belangrijke rol is weggelegd voor HMB (ß-hydroxy-ß-methylbutyraat), wat de eiwitsynthese stimuleert. Om de spieraanmaak bij sarcopenie te optimaliseren is het tenslotte belangrijk om de hoeveelheid eiwitten over de dag te verdelen. Vandewoude: ‘De meeste eiwitten worden over het algemeen geleverd door de avondmaaltijd, terwijl het ontbijt en de lunch vaak relatief weinig eiwitten bevatten. Beter is het om 3 keer per dag 30 gram eiwit binnen te krijgen.’


Angela Severs, Redactie Nieuws+voor+diëtisten, 29 April 2014:
@Ang en @Goebbels. Het beste kunnen jullie hiervoor rechtstreeks prof Vandewoude benaderen via de Universiteit van Antwerpen. Succes!
A.Y. Ang, fysiotherapeut, 28 April 2014:
Als onderdeel van mijn afstuderen als Geriatrie Fysiotherapeut heb ik een artikel geschreven.
Hiervoor ben ik op zoek naar een externe reviewer.
Gezien de relatie van u met dit onderwerp wil ik aan u vragen of u hiertoe bereid bent.
Graag hoor ik van u.
TMJ Goebbels, , 20 April 2013:
Geachte heer Vandewoude,
De behandeling voor het verminderen van sarcopenie is bewegen en het innemen van eiwitten.
Welk eiwitrijk middel adviseert u?
Verder heb ik de persoonlijke ervaring en het vermoede dat het gebruik van statines (cholesterol verlager) de mede veroorzaker is van sarcopenie wat is uw mening hier over?
Groet,
TMJ Goebbels

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten