Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 June 2015

Diabetesmedicijn veelbelovend tegen overgewicht

Door: Angela

Diabetesmedicijn veelbelovend tegen overgewicht

Relatief nieuwe medicijnen voor diabetes type 2 blijken niet alleen het bloedglucose te reguleren, maar ook van invloed te zijn op de eetlust. De medicijnen zijn gebaseerd op het menselijk hormoon GLP-1. Hierdoor neemt het verlangen naar eten af en treedt tijdens het eten sneller verzadiging op. Dit ontdekte promovenda Liselotte van Bloemendaal van het Diabetescentrum van VUmc. Ze presenteerde haar resultaten op 9 juni op een groot diabetescongres in Boston, VS.

GLP-1 staat voor glucagon-like-peptide-1, een hormoon dat vrijkomt tijdens het eten. Van GLP-1-achtige stoffen is bekend dat patiënten gemiddeld 5% van hun lichaamsgewicht verliezen. Volgens Van Bloemendaal zijn GLP-1 achtige stoffen veelbelovend voor een therapie die mensen met overgewicht kan helpen minder te eten en daardoor af te vallen. Tevens rijst de vraag of GLP-1 ook het verlangen kan laten afnemen naar drugs, alcohol of nicotine.

In het onderzoek liet Van Bloemendaal proefpersonen chocolademelk drinken, waarbij ze de ene dag een GLP-1-achtige stof toegediend kregen en de andere dag een placebo. Tegelijk werd de hersenactiviteit gemeten met MRI-scans in de gebieden van het brein die samenhangen met beloning. Het toedienen van de GLP-1-achtige stof blijkt ervoor te zorgen dat vóór het eten in de hersenen het verlangen naar voedsel afneemt en tijdens het eten het gevoel van beloning toeneemt. Na afloop kregen de proefpersonen nog een lunchbuffet. De proefpersonen aten op de dag met ‘GLP-1’-behandeling duidelijk minder dan op de placebodag.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten