Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 November 2017

Diabetes type 3c nog nauwelijks herkend

Door: Marjolein

Diabetes

Hoewel diabetes type 3c relatief zeldzaam is, komt het vaker voor dan gedacht. In ruim 97% van de gevallen wordt diabetes type 3c echter niet herkend en aangezien voor type 2, zo blijkt uit Brits onderzoek. Hierdoor krijgen de mensen met type 3c niet de beste behandeling voor hun aandoening.

Alvleesklier
Bij diabetes type 3c is er sprake van een aandoening van de alvleesklier. Denk aan abnormale weefselgroei op de alvleesklier, ontstekingen in het orgaan of operatieve verwijdering van een deel of de gehele alvleesklier. Hierdoor is het lichaam niet meer in staat om voldoende insuline te produceren, wat de behoefte aan insuline vergroot. Dit in tegenstelling tot diabetes type 2, waarbij sprake is van een te hoge aanmaak van insuline bij een verminderde insulinegevoeligheid.

97,3 procent verkeerde diagnose
Britse onderzoekers bekeken in hoeverre huisartsen het verschil herkenden tussen diabetes type 2 en type 3c. Hiervoor analyseerden ze de zorgdossiers van ruim 2,3 miljoen Britten. Van deze mensen kregen ruim 32.000 volwassenen de diagnose diabetes. Bij 559 mensen ontwikkelde de diabetes zich na een aandoening aan de alvleesklier, wat wijst op diabetes type 3c. Toch werd deze diagnose maar bij 15 mensen (2,7 procent) gesteld; veruit de meeste mensen kregen te horen dat ze diabetes type 2 hadden.

Dringender behoefte aan insuline
Verder bleek dat mensen met type 3c een sterkere schommeling van hun bloedsuikerspiegel hadden en een hogere behoefte aan insuline dan mensen met type 2. De onderzoekers pleiten dan ook voor meer aandacht en kennis over diabetes type 3c om de juiste behandeling te starten en zo het risico op problemen op de lange termijn te verminderen.

Bronnen: Scientias en Diabetes Care


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten