Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 June 2015

Diabetes type 1 in toekomst te genezen?

Door: Angela

Diabetes type 1 in toekomst te genezen?

Op termijn is het wellicht mogelijk om diabetes type 1 volledig te genezen. Nederlandse wetenschappers werken aan een herstelprogramma, waarmee deze auto-immuunziekte binnen afzienbare tijd kan worden teruggedrongen of zelfs helemaal gestopt.

Tot voor kort ging men er vanuit dat de insulinecellen bij mensen met diabetes type-1 volledig waren vernietigd door het afweersysteem van het menselijk lichaam. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben ontdekt dat deze patiënten nog altijd beschikken over intacte bètacellen, die in principe weer insuline zouden kunnen produceren. Zelfs bij patiënten die jarenlang diabetes hebben, zou dit mogelijk zijn. ‘De insulineproducerende cellen zijn in een soort winterslaap gebracht’, aldus prof.dr. B. Roep, diabetesonderzoeker en verbonden aan het LUMC. ‘Die winterslaapwillen wij stoppen. We hopen dit binnen enkele jaren voor elkaar te krijgen.’

De Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) financiert ook een onderzoek van arts-onderzoeker dr. Francoise Carlotti. Zij probeert andere cellen uit de alvleesklier om te vormen tot insulineproducerende cellen. Mochten er onverhoopt te weinig insulinecellen over zijn na de “winterslaap”, dan hoopt Carlotti met deze nieuwe cellen dit tekort tegen te gaan.

Bron: JDRF


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten