Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 September 2017

Diabetes omkeren: definitie en richtlijnen zijn nodig

Door: Karine

Diabetes type 2 is omkeerbaar en het behandelen van de ziekte met dieet en leefstijladvies kan zeer veel geld besparen. Dat zeggen Britse artsen in een analyse in het British Medical Journal. Zij doen een pleidooi het omkeren van diabetes te diagnosticeren en hebben daarvoor criteria opgesteld.

Gewichtsverlies

Onderzoek laat zien dat het mogelijk is om diabetes om te keren. Volgens de auteurs zorgt een gewichtsverlies van ongeveer 15 kilo voor het omkeren van de diabetes type 2. Dat omkeren zorgt voor een groot succesgevoel en “empowerment” van de patiënt met diabetes type 2. Bovendien verlaagt het de kans op langetermijncomplicaties en verhoogt het de levensverwachting.

Wanneer is de diabetes weg?

Er is echter nog geen consensus over de remissie van diabetes. Criteria variëren. De auteurs doen een suggestie voor een nieuwe definitie. Zij stellen dat je kunt spreken van een omgekeerde diabetes type 2 indien patiënten voldoen aan de volgende 4 criteria: 

  • er was sprake van een diagnose diabetes type 2 volgens de WHO criteria
  • er is 2 maanden geen diabetesmedicatie gebruikt
  • het HbA1c is < 48 mmol/mol of een nuchter glucose < 7 mmol/l
  • een glucosetolerantietest (2 uur) geeft een uitslag van <11 mmol/l


De patiënt moet 2 maanden achter elkaar voldoen aan alle 4 criteria om te kunnen zeggen dat de diabetes type 2 in remissie is. Daarna kan de test jaarlijks worden herhaald.

Kwestie van geld?

De auteurs benadrukken dat er nog maar heel weinig gegevens zijn over mensen die hun diabetes type 2 hebben omgekeerd. Deels komt dat door gebrek aan een goede definitie. Maar ze zeggen ook dat maar weinig patiënten proberen om hun ziekte om te keren. Artsen en patiënten zijn nog te weinig op de hoogte van het feit dat deze ziekte kan worden omgekeerd. Artsen hebben bovendien weinig vertrouwen in het effect van een dieet en stimuleren hun patiënten daarom onvoldoende om dit te proberen. Volgens de auteurs kan het ook een rol spelen dat artsen een vaste vergoeding krijgen voor patiënten met diabetes type 2. “Diabetes in remissie” levert geen extra vergoeding op.

Hoge kosten

Volgens de auteurs heeft 5-10 procent van de Britse populatie diabetes type 2, oftewel 3,2 miljoen mensen. De levensverwachting van mensen met diabetes type 2 is 6 jaar lager dan voor mensen zonder diabetes type 2.De behandeling van diabetes type 2 slokt 10 procent van het gezondheidszorgbudget op. Ook voor patiënten zelf brengt de ziekte kosten met zich mee, vanwege de eigen bijdrage maar ook omdat bijvoorbeeld de verzekeringspremies voor hen fors toenemen. Tot nu toe wordt de ziekte voornamelijk behandeld met medicatie en “voor de vorm” wat algemeen leefstijladvies. Deze huidige aanpak kan complicaties op langere termijn niet voorkomen, aldus de auteurs.

Bron: BMJ


Janny Wester, Verpleegkundige, 24 September 2017:
Ik verbaas mij altijd dat het zo vreselijk lang moet duren tot dit doordringt.Ik werk in het ziekenhuis en zie de diabetes ellende dagelijk. Er zijn al veel langer sterke aanwijzingen dat hier de oplossing ligt.
Harriet Verkoelen, dietist en+DVK, 19 September 2017:
Als het gaat om DM2 moet achterhaald worden of het gaat om insulineresistentie. Zo ja dan is in de meeste gevallen een strenge koolhydraatbeperking de oplossing. Daarmee kan 80% insulinevrij worden en een groter deel kan van alle SU af is mijn ervaring. Helemaal tabletvrij lukt lang niet altijd.
Voorwaarde is een goede samenwerking tussen poh/dvk en diëtist. Valkuilen: diëtist adviseert nog te veel KH en te weinig vet en poh/dvk verlaagt medicatie te weinig. DM2 is zeker te overwinnen maar vraagt om een switch in mindset van symptoombestrijding naar oorzaak aanpakken.
Dit traject start in de ketenzorg. Hulp nodig? Laat me weten.
Konnie Crielaard, Diëtist, 19 September 2017:
Ik heb heel goede resultaten met een licht tot matig koolhydraatbeperkt dieet. Hierdoor ook afvallen leidt tot blijvend lage, normale bloedwaarden. Wel moet een patiënt, die dan geen patiënt meer is, blijvend letten op 'snelle'koolhydraten en gewichtsbehoud.
Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 18 September 2017:
wat ik zelf opmerkelijk vind, is dat in het artikel alleen gesproken wordt over gewichtsverlies. geen woord over koolhydraatbeperking.... wat vinden jullie daarvan, collega's?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten