Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 August 2011

Diabetes: de dijk breekt door

Door: Karine

Onlangs zei prof. Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam het al: ‘Diabetes heeft een slechtere prognose dan borstkanker’. Dat op zich is al genoeg om je zorgen over te maken. Zeker als je bedenkt dat er nu 800.000 mensen met diabetes type 2 in Nederland zijn. En dat hun aantal naar schatting jaarlijks 9% groeit. Over een jaar of 3 zullen we dus - met smart in ons hart - de miljoenste patiënt in ons midden verwelkomen.

Met smart, want diabetes is een rotziekte met een rotprognose en rotcomplicaties. Met smart, want diabetes treft steeds jongere mensen, soms zelfs kinderen. Met smart, want wij diëtisten kunnen niet de hulp bieden die we willen.

De dikke, domme diabeet, zo schetst dezelfde Seidell het in een interview. Dat is de manier waarop veel hulpverleners kijken naar mensen met diabetes. Ook diëtisten zuchten onder de last van hun vele te druk bezochte diabetespoli. Mensen met type 2 op het spreekuur zijn te zwaar, ze eten slecht, ze zijn vaak laag opgeleid en het lukt ze niet goed om hun leefgewoontes blijvend te verbeteren.

Opgeven dan maar, zou je zeggen. En ons gewoon laten overspoelen door die eindeloze stroom van nieuwe patiënten, die we hoogstens wat doekjes voor het bloeden kunnen geven en die we toch niet kunnen inspireren tot echte veranderingen.

Ik dacht het niet!

Want als er één wapen in de strijd is tegen diabetes dat echt helpt, dan is het wel voeding. (En oké, ook bewegen.) Er zijn in onderzoek werkelijk spectaculaire resultaten bereikt. Mensen kunnen simpelweg genezen van hun diabetes na het volgen van een dieet, en dat soms al na enkele weken.

Maar dan is het wel zaak dat voeding de rol krijgt die het verdient in de behandeling. Geen pillen voorschrijven, maar eerst en vooral gezond eten. Een arts die de patiënt motiveert om gezonder te eten en te bewegen. Een diëtist die de hoofdrol opeist én krijgt in de behandeling en die niet bang is voor pittige dieetadviezen. Actie! Voor mensen met diabetes geen lieve halfslachtige energiebeperkte dieetjes meer. En ook geen zachte aandrang om toch maar liefst een half uur per dag te bewegen, bijvoorbeeld boodschapjes op de fiets. En al helemaal geen handvol pillen om de symptomen te bestrijden. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Laat diëtisten de stevige heelmeesters zijn in de strijd tegen diabetes!

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten