Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 April 2016

De power van handknijpkracht

Door: Reina

De power van handknijpkracht

Het meten van de handknijpkracht is een valide en eenvoudige methode voor het vaststellen van de voedingstoestand en het monitoren van de voedingsstatus. Uiteraard bij sarcopenie, maar ook bij herstel na chemo of tijdens revalidatie. Dat was de boodschap van Wesley Visser, diëtist Erasmus MC en Jacqueline Langius, diëtist VU medisch centrum. Beiden zijn lid van het Nutritional Assessment Platform (NAP). Dit platform is in 2014 opgericht met als doel de methode van Nutritional Assessment te onderbouwen en te implementeren in de praktijk. Tijdens de lezing deden ze de Standard Operating Procedure (SOP) van Handknijpkracht uit de doeken. Ook demonstreerden ze de meting.

Referentiewaarden Dodds

In de papieren uitgave van het Zakboek diëtetiek worden de referentiewaarden van Maastricht nog gebruikt om de meting van de handknijpkracht te interpreteren. Binnen de SOP Handknijpkracht worden de uit Engeland afkomstige referentiewaarden van Dodds et al (2014) gebruikt. Hiervoor is door het NAP gekozen, omdat de waarden uit Maastricht afkomstig zijn van een veel kleinere groep en vooral jongeren. Bovendien komt het Nederlandse afkappunt P5 overeen met het Engelse P10. Beiden sprekers benadrukten dat het verschil tussen de metingen van de handknijpkracht een uitstekende motivatie kan zijn om het dieetadvies op te volgen.

Er is ook een SOP Bio elektrische Impedantie Analyse (BIA) beschikbaar en dit jaar zullen nog SOP’s verschijnen voor Algemene antropometrie en voor Indirecte calorimetrie.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten