Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 September 2012

De middenblues

Door: Karine Hoenderdos

“De Nederlander heeft gekozen voor het midden”, zo koppen de kranten. Sinds wanneer is het eigenlijk dat de PvdA (voorheen de linkse rakkers) en VVD (voorheen de rechtse ballen) tot het midden behoren?

Ik geloof er niks van, van die bewuste keuze. Mensen kiezen helemaal niet voor het midden. Ze kiezen voor hun hypotheekaftrek, voor hun pensioen, voor hard mogen rijden op de snelweg of voor ontslagbescherming.

Idealen, daar hoor je nauwelijks meer iemand over. Het gaat allemaal om persoonlijk gewin, om de portemonnee, om onze eigen achtertuin. Als dit het zogenoemde midden is, dan is het hooguit onze navel. Onze blik is kortzichtig gericht op het eigenbelang, op de korte termijn.

Precies zo gaat het met de discussie rondom biologisch eten. Als er al onderzoek naar wordt gedaan, dan is het naar de gezondheidswaarde van biologisch voedsel. Zitten er wel net zoveel vitamines en mineralen in als in regulier voedsel? En zitten er wel evenveel vetten en eiwitten in? Ja, zo blijkt uit onderzoek. En de conclusie luidt dan vervolgens: biologisch eten is niet gezonder, dus waarom zou je het nog kopen.

Over navelstaren gesproken. Eigen gezondheid eerst! Alleen de nutritionistische visie geldt! Dat de dieren het in de biologische landbouw beter hebben, dat de aarde minder uitgeput raakt en dat er minder antibiotica en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt is blijkbaar allemaal ondergeschikt. Net zoals het gevaar van antibiotica-resistentie of de economische macht van de Monsanto's van deze wereld.

En wat hebben diëtisten hiermee te maken? Je zou kunnen zeggen: helemaal niks. Laat ons maar lekker naar onze eigen navel staren en ons druk maken om onze baan, de toeloop naar onze praktijken, om onze inkomsten en het feit of dieetpreparaten wel of niet vergoed blijven worden. Maar ik vind dat juist wij, als goed opgeleide voedingskundigen, een bredere kijk op voeding moeten hebben dan alleen die beperkte nutritionistische blik. Voeding is niet alleen maar je eigen buik vullen. Het gaat bij voeding ook om het belang van dieren, milieu, ontwikkelingslanden, boeren en ja: gezondheid. Voeding is politiek. En de waarheid ligt niet in het midden.

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten