Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 November 2017

De gunfactor

Door: Karine

Karine Hoenderdos

Karine Hoenderdos is diëtist en redacteur van Nieuws voor diëtisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Diabetes type 2? Het kookboek.

‘Mijn geheim? Ik rook altijd buiten een sigaretje, en spreek dan bijvoorbeeld het hoofd personeelszaken of iemand van de directie. Dat zijn de momenten waarop ik de beste afspraken maak’. Dat vertelde een hoofd diëtetiek, van wie ik de naam even niet noem maar die succesvol haar afdeling laat groeien en bloeien. Het is een mooi voorbeeld van een ongrijpbare factor die toch superbelangrijk is voor succes: de gunfactor.

De gunfactor is een soort X-factor, het complete pakket van hoe jij overkomt op anderen. Is de gunfactor positief? Dan kun je opdrachten, verwijzingen, promoties, retweets en likes verwachten. Is je gunfactor negatief? Vergeet het dan maar! Hoewel.... met deze tips kun je je gunfactor verhogen.

1. Doe goed

Want je kent dat eeuwenoude spreekwoord toch wel ‘wie goed doet, goed ontmoet’? Nou, dat spreekwoord klopt. Als jij je werk goed doet, dan kun je verwachten dat je een nieuwe verwijzing krijgt of een nieuwe opdracht. Als jij collega’s en cliënten behandelt zoals je zelf behandeld zou willen worden, dan is de eerste stap voor een hoge gunfactor gezet.

2. Bouw een netwerk

Een goed netwerk ontstaat – gelukkig! -  niet op zo’n vreselijke netwerkborrel. Het ontstaat in de wandelgangen van je instelling, als je buiten een sigaretje rookt (maar je hoeft niet te gaan roken hoor), bij de koffieautomaat, als je even langsloopt bij de huisartsenpraktijk. Laat zien waar je enthousiast over bent, wat je onlangs hebt gelezen of leg een lastig vraagstuk voor. O ja, en:

3. Lach

Ja, het is je werk en ja, dat is heel serieus allemaal. Dat neemt niet weg dat het zeer belangrijk is dat je kunt lachen. Met je cliënten, met de verpleging, praktijkondersteuners, artsen, voedingsassistenten, et cetera. Humor is het smeermiddel in complexe organisaties en in moeilijke gesprekken. Vergeet vooral je zelfspot niet!

4. Zeur niet

Het is zo gemakkelijk om te klagen en te jeremiëren over lage tarieven, lastige artsen, koppige cliënten en stomme journalisten. Wat schiet je ermee op als je voortdurend in mineur bent? Natuurlijk zijn er zaken die niet goed gaan, dat is overal zo. Zoek een oplossing. Maar zeur niet.

5. Draag lipstick

Dit advies gaf ik ook in de mediatraining die ik vorig jaar voor de NVD gaf. De deelnemers pesten me daar nog steeds mee (vooral de mannelijke diëtist in het gezelschap), maar ik meende het wél. Lipstick staat voor: jezelf goed verzorgen en je best doen voor je uiterlijk. Je hoeft geen Miss World te zijn (het mag wel hoor), maar je verhoogt je gunfactor als je een beetje je best doet.

6. Geef complimenten

We zitten niet in een krabbenmand, toch? De gunfactor die je zelf hebt, moet je ook een ander gunnen. Vier de successen van je collega-diëtisten, deel ze ruimhartig op social media en geef complimenten als het kan. Elk succes van een diëtist straalt af op de beroepsgroep en verhoogt zo onze gezamenlijke gunfactor. Complimenten geef je nooit genoeg. Geef ze ook aan al je andere contacten. Onderschat niet hoe een goed gemeend compliment je gunfactor verhoogt!


Marie-Jose Torenvliet, dietist en+auteur+van+(H)erken+je+Honger!, 07 December 2017:
En mijn offensief op insta is #diteetdedietist om een realistisch beeld te geven van het eetpatroon van een dietist
Marie-Jose Torenvliet, dietist en auteur van (H)erken je Honger!, 07 December 2017:
Geweldig @Stephanie! Die van de etalage ga ik onthouden. Alweer 11 jaar geleden had ik een stagiaire (die 11 jaar jonger is) die mij attendeerde op het belang van een verzorgd uiterlijk. Ik heb haar advies op elk terrein (behalve als ik door weer en wind sport) ter harte genomen en ik heb er heel veel profijt van, dat weet ik zeker. Ik investeer niet alleen in mooie kleding, maar ook in hakken, tassen, peelings en zorg dat ik vooral uitstraal dat ik geloof in mijn boodschap. En als je daarin gelooft, dan gaat de rest vanzelf. En of ik collega's een succesje gun: jazeker. Ook geleerd van de generatie onder mij, zij die rond de 30 jaar zijn of jonger. Zij hebben geen issues met mijn en dijn...wat volledig past in aandacht hebben voor het welzijn van anderen en de aarde. Dank collega's! ;-)
Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 03 December 2017:
Martine Ridderhof (@zeeuwsefoodie) is als reactie op deze column een social media offensief begonnen, onder de naam @ikbendietist. Op Instagram, Facebook en Twitter kun je daar voortaan terecht voor alles wat onze gunfactor verhoogt :)
Martine Ridderhof, Dietist Tholen, 30 November 2017:
Helemaal raak geschreven wat ik de afgelopen tijd steeds meer denk! Vooral het niet zeuren en elkaar complimenten geven mag van mij nog veeel meer. Laten we nu voor eens en altijd afrekenen met die oude beeldvorming van de diëtist!
Ellen Govers, voorzitter KDOO/dietist+eerste+lijn, 30 November 2017:
Helemaal mee eens Karine: hoe menselijker je bent, hoe leuker je gevonden wordt. En inderdaad, als je aandacht aan je uiterlijk besteedt ben je aantrekkelijker, ook voor je patiënt. Laat het maar een feestje zijn om naar de diëtist te gaan.
Ingrid Kop, HILVERSUM, 29 November 2017:
Mijn complimenten!
En @Aty: ik zou zeggen, leven en laten leven. Een beetje humor mag wel in het leven.Hoort ook bij leefstijlcoachen.
Stephanie Slot, voedingskundige, 29 November 2017:
Karin wat een leuk stuk! Ik denk dat de meesten onder ons begrijpen wat je met de gunfactor (ik vertikte me en maakte er Freudiaans de FUN factor van ;-))bedoelt. Zelfs als je serieus en heel intelligent en wetenschappenlijk bent, is er niets mis met een likje verf. Een leuke etalage trekt immers meer klanten. Als mensen nou wel naar je luisteren als je de gunfactor hebt, waarom zou je daar dan niet in investeren? Het gaat er uiteindelijk toch om dat je je boodschap overbrengt, je budget binnenharkt of whatever. Dus pak je mandarijn en fleur het rokershok op :-).
Marie-Louise Huysmans, Diëtist, 29 November 2017:
En wat óók niet geheel onbelangrijk ia....zet het belang van de cliënt voor op. Zorg dat hij/zij met een positief en gemotiveerd gevoel de spreekkamer van een vriendelijk, lachende en goed verzorgde diëtist de spreekkamer verlaat ....haha
Jacqueline Gerrits, dietist, 28 November 2017:
Ha Karine, leuk stukje. Het geeft een goed gevoel als anderen je 'handel' (lees consulten/ opdrachten) gunnen, en, het is zeker zo leuk om andere vaklieden 'handel', aandacht of informatie te gunnen cq daar blij mee te maken. Dat alles maakt het actief bezig zijn met de mensen en ons vak juist zo leuk en aantrekkelijk. Aandacht en 'handel' moeten rollen :-)
Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 28 November 2017:
@Nelleke: nummer 29 van de Hema, ik noteer 'm voor in mijn schoen :)

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten