Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 January 2011

‘De dodelijke werking van te veel natrium in onze voeding kan op eenvoudige wijze worden gecorrigeerd door invoeren van een Nederlandse equivalent van het Finse zoutmengsel pansalt.’

Aldus G.A. Charbon, oud-hoogleraar toegepaste farmacologie, Universiteit Utrecht in het NRC van 4 januari 2011


pnasalt

In het artikel lezen we verder dat men in Finland al 35 jaar geleden is gestart met het terugdringen van natrium in de voeding. Keukenzout is daarbij vervangen door Pansalt: een mengsel van 57 procent natriumchloride, 28 procent kaliumchloride en 12 procent magnesiumsulfaat en een smaakverbeteraar (L-lysine). Pansalt is in Finland voorgeschreven voor alle industrieel bereide voedingsproducten. Sinds de invoering van pansalt in Finland zijn  dodelijke hersenbloedingen en  dodelijk hartinfarcten beide met 75% verminderd, zo luidt de conclusie van een rapport over deze aanpak uit 2006. Zie ook Progress in Cardiovascular Diseases, 2006, vol 49.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten