Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 December 2011

De ana-files

Door: Rianne Meijer

De ana-files

‘Ik ben Rianne, 29 jaar, journalist en heb al 16 jaar anorexia. Ik braak niet, ik laxeer niet, ik sport niet overmatig. Ik eet gewoon niets. Eigenlijk ben ik best een luie anorect’. Zo stelt Rianne zich voor aan een therapeut in de anorexiakliniek. Als diëtist is het soms moeilijk om in te voelen hoe het is om anorexia te hebben. Of hoe het moet zijn om wel weer te willen gaan eten terwijl een boterham met pindakaas iemands grootste vijand is. Rianne Meijer maakt het in haar boek “De ana-files” heel invoelbaar. Onder pseudoniem Anna heeft de auteur 18 maanden een weblog over haar behandeling in een anorexiakliniek bijgehouden.

Op basis van dat populaire weblog voor Dejaap.nl  is dit autobiografische debuut gebaseerd. Op een ontroerende en soms ook heel komische manier beschrijft ze haar leven als anorect en de strijd die zij moet leveren om kilo’s aan te komen. Ook de diëtist wordt een paar keer in het boek genoemd, bijvoorbeeld bij het verplichte weegmoment. Op die momenten wordt regelmatig gefraudeerd door voor de weging liters water te drinken als een anorexia-patiënt  in een week niet voldoende bent aangekomen. Heel duidelijk wordt ook dat  je anorexia-patiënten niet zomaar iets wijs kunt maken. Ze willen ‘eindeloze argumenten om zeker te weten dat de behandeling geen complot is om ze te veranderen in doorsnee maatjes 42’. Aan het eind van het boek geeft Rianne duidelijk aan dat ‘nog steeds niemand me heeft kunnen uitleggen waar ik in hemelsnaam voedingsleer voor nodig had. Ik weet alles van gezonde voeding, dat is niet het probleem.’ Door het lezen van dit boek krijg je op een bijzondere wijze inzicht hoe het is om het gevecht tegen anorexia te leveren. (RB)

 

De Ana-files, dagboek van een doodnormale dertiger: liefde, werk, vrienden en… anorexia, Rianne Meijer, Uitgeverij Prometheus, ISBN 9789044618693, 285 pagina’s, € 14,95


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten