Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 November 2014

Darmdiagnostiek, de sleutel voor zorg op maat


Darmdiagnostiek

In de gezondheidszorg zijn we gewend te werken met protocollen en richtlijnen. Toch is het belangrijk om te beseffen dat maatwerk onontbeerlijk is voor goede zorg. Je kijkt en luistert naar wie er voor je zit en maakt een behandelplan waarbij je rekening houdt met de hulpvraag en iemands eet- en leefgewoonten.
Maar een behandeling zal niet bij iedereen even succesvol verlopen. Een one size fits all benadering is bijvoorbeeld niet toereikend bij complexe chronische aandoeningen, zoals inflammatoire darmziekten (IBD) in combinatie met medicatie die de nodige bijwerkingen geeft. Deze en andere vraagstukken kwamen aan bod tijdens het derde “Ziek van Darmproblematiek” symposium dat op 7 oktober werd georganiseerd door Bohn Stafleu van Loghum en gesponsord door Yakult Nederland.
De darmmicrobiota biedt volop aanknopingspunten voor diagnostiek en behandeling op maat. Er komen steeds meer aanwijzingen voor een mogelijk verband tussen de samenstelling van de darmmicrobiota en ziektes zoals onder andere allergie en IBD, maar ook obesitas en autisme.
Het analyseren van de microbiota ontwikkelt zich razendsnel. Oude methodes zoals het uitplaten van bacteriën laten maar een topje van de ijsberg zien. De meeste bacteriën zijn namelijk niet makkelijk op te kweken. Het is nu via metagenomics mogelijk om binnen een paar uur inzicht te krijgen in de aanwezige bacteriestammen en –soorten. Deze primeur werd tijdens het symposium geïllustreerd door het voorbeeld van een onderzoek waarbij de samenstelling van de darmmicrobiota van drie verschillende patiënten getoond werd, voor en na toediening van hetzelfde antibioticum. Dat het antibioticum drie totaal verschillende uitwerkingen liet zien, gaf veel consternatie onder de aanwezige artsen in de zaal.
Door diagnostiek op maat kan er een nieuwe wereld opengaan voor medici. Als artsen meer inzicht hebben in het effect van een therapie en de medicijndosering bij individuele patiënten, kunnen zij nog beter maatwerk leveren en de effectiviteit van de behandeling vergroten.
Om het volledige verslag van dit symposium te ontvangen, kun je een mail sturen naar info@scienceforhealth.nl.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten