Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 December 2015

Darmbacterie voorspelt overgewicht bij kind

Door: Reina

Darmbacterie voorspelt overgewicht bij kind

De aanwezigheid van de bacterie Methanobrevibacter smithii (M. smithii) in de darmen kan mogelijk de kans op overgewicht bij kinderen voorspellen. Onderzoekers ontdekten dat hoe meer van deze bacterie zich in de darmen van kinderen bevinden, hoe groter de kans is dat een kind overgewicht heeft. Bij grote hoeveelheden van de bacterie is die kans 3 keer zo groot. Dit blijkt uit onderzoek binnen de KOALA birth cohort studie onder 472 kinderen van 6-10 jaar. Het onderzoek is gepubliceerd in Obesity.

Oerbacterie

De M. smithii komt normaliter in extreme omstandigheden voor, zoals hitte, kou of onder hoge druk. De bacterie behoort tot de zogenoemde oerbacteriën of archea. M. smithii bevindt zich bij 4 op de 5 mensen in het maagdarmkanaal. Bij 80% van de kinderen vonden de onderzoekers de oerbacterie in meerdere of mindere mate terug in de ontlasting. Bij de overige 20% niet. Hoe groter de aantallen van M.smithii in de darm, des te groter de kans op overgewicht.

Verklaring

Waarom de aanwezigheid van M. smithii kan zorgen voor een groter risico op obesitas is nog niet te verklaren. Wel is bekend dat M. smithii in de darm een rol speelt in de vertering van voedingsvezels die de mens zelf niet kan afbreken.

Bron: Maastricht University

Gerelateerd nieuws:
Darmbacteriën beïnvloeden vetstofwisseling bloed
Gezondere darm door een gevarieerde voeding
Allemaal beestjes
Het Microben Dieet


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten